door

Tentoonstelling grootste krokodil in Naturalis

Fossiel krokodil meer dan 12 meter lang

archief oud artikel 21 januari 2006 Leiden, Zuid-Holland Eén van de grootste krokodillen ooit is te zien in de tentoonstelling Krokodil XXL in Naturalis Leiden, van 23 december 2005 tot en met 6 juni 2006. De krokodil was zo lang als een bus, ruim twaalf meter. Dat is ongeveer twee keer zo groot als de grootste krokodil van dit moment. Krokodil XXL had een schedel van bijna twee meter en woog meer dan achtduizend kilo.

Vijf jaar geleden zijn de fossiele overblijfselen van deze krokodil in Afrika gevonden. Het beest hoorde tot de uitgestorven soort Sarcosuchus imperator (keizer-vleeskrokodil) en leefde 110 miljoen jaar geleden, ten tijde van de dinosauriërs. Met zijn gigantische kaken kon deze krokodil makkelijk een dinosaurus verscheuren. De complete, originele, fossiele schedel van deze vondst staat in het middelpunt van de tentoonstelling en is voor het eerst in Europa te zien. De tentoonstelling is ontwikkeld door Project Exploration, een educatieve organisatie uit de VS. De oprichter van de organisatie, Dr. Paul Sereno, is ook de vinder van deze bijzondere oerkrokodil.

Naast de originele fossiele schedel staan in de tentoonstelling ook twee replica's van Sarcosuchus: een compleet skelet en een model op ware grootte. Hoe kon deze krokodil zo groot worden? Hij groeide langzaam, net als de nu nog levende krokodillen, maar het duurde langer om volwassen te worden. Een alligator is in twintig jaar tijd volwassen; Krokodil XXL pas na vijftig jaar. De krokodil was niet alleen kolossaal, maar ook heel krachtig. Hij had zeker achtduizend kilo bijtkracht. Wat hij daarmee kon vermorzelen, is in de tentoonstelling te zien.

Sarcosuchus imperator leefde in grote rivieren van Afrika, ongeveer 110 miljoen jaar geleden, tijdens het Krijt. Hij deelde de omgeving met dinosauriërs, zoals de vleeseter Suchomimus en Nigersaurus, waar Krokodil XXL ongetwijfeld jacht op heeft gemaakt. Een bewegend model van de Suchomimus is in de tentoonstelling zelf te bedienen. Bezoekers kunnen ook hun eigen trekkracht te vergelijken met die van Suchomimus, die duizend kilo kon optillen. Copyright foto's: Mike Hettwer, courtesy Project Exploration

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 januari 2006 - 9527