archief oud artikel 23 januari 2006 Leiden, Zuid-Holland Voor velen is 2006 het jaar van Rembrandt. Maar er wordt nog een jubileum gevierd. Dit jaar is het ook vierhonderd jaar geleden dat een Nederlander als eerste Europeaan voet aan wal zette van het oudste continent van de wereld. Om de vierhonderdste verjaardag te vieren, neemt het verkeersbureau van Australië deel aan een aantal activiteiten. Het programma omvat verschillende tentoonstellingen, symposia en uitwisselingen op het gebied van sport, cultuur en wetenschap in zowel Nederland als Australië.
Het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden heeft al een grote tentoonstelling over Australië geopend, die nog te zien is tot en met 27 augustus, met daarin onder andere het verhaal van de verschillende Aboriginal-gemeenschappen in Australië en het spirituele belang dat ze hechten aan de natuur en het land. Op 24 januari gaat de inheemse kunsttentoonstelling Opening doors van start in het Aboriginal Art Museum in Utrecht. Verder zijn in heel Nederland conferenties, concerten en lezingen te bezoeken.
Op naar Australië
In Australië kunnen Nederlandse bezoekers genieten van een aantal activiteiten rond de 'verjaardag'. Muziekliefhebbers kunnen uitzien naar het Big Day Out muziekfestival, waar Nederlandse bands op zullen treden. Het festival wordt in verschillende steden in januari en februari gehouden. Een maand later speelt violiste Janine Jansen met zowel het Melbourne Symphony Orchestra als het Sydney Symphony Orchestra, terwijl Opera Australia de Opera Batavia zal uitvoeren in het Sydney Opera House in augustus. Diegenen met belangstelling voor geschiedenis, kunnen uitzien naar een geplande tentoonstelling in de Australische War Memorial in Canberra die gedetailleerd weergeeft hoe de Nederlanders Australië hielpen bij hun verdediging tijdens de Tweede Wereldoorlog. In mei zal in Fremantle en Sydney een belangrijk internationaal symposium plaatsvinden, dat de effecten van vroege zeevaartexpedities aan het licht brengt voor de zeebetrekkingen tussen Australië en Nederland. Het in kaart brengen van de Australische kusten, krijgt de aandacht in een tentoonstelling in de State Library van New South Wales in Sydney.
In de lente van 1606 stuurde de Verenigde Oost-Indische Compagnie een schip, de Duyfken, vanuit Batavia om de onbekende gebieden ten zuiden van Nederlands-Indië in kaart te brengen en om nieuwe handelspartners te vinden. Toen kapitein Willem Janszoon een mysterieus land aantrof ten zuiden van Java, geloofde hij dat hij een nog onbekend deel van Nieuw-Guinea ontdekt had. Hij was echter toevallig gestuit op de kust van Queensland. Dit maakt hem de eerste Europeaan die contact maakte met het hedendaagse Australië.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 januari 2006 - 2911