Scheepsversieringen in Maritiem Museum
archief oud artikel 21 maart 2006 Rotterdam, Zuid-Holland Van oudsher is het traditie om schepen te versieren met beelden van vrouwen, dieren en beroemde personen. Zo staat Erasmus vaak op de ´kop´van het schip en gouden draken, bijbelse verhalen en sierlijke namen op de ´kont´. Met de tentoonstelling Kop & Kont toont het Maritiem Museum Rotterdam van 24 maart tot en met 3 september de eeuwenoude traditie om schepen met houtsnijwerken te versieren. Op 23 maart opent Karin Bloemen de tentoonstelling met een speciaal optreden.
Boegbeelden, mastwortels, roerkoppen, roerklikken en hakkeborden zijn allemaal voorbeelden van scheepssier. Sinds mensenheugenis worden schepen versierd met houtsnijwerk. In de tentoonstelling is met thema´s als macht, (bij)geloof en schoonheid, te zien waarom kosten noch moeite werden gespaard om schepen te versieren. Naast de voorbeelden van scheepssier uit de collectie van het Maritiem Museum, aangevuld met bruiklenen uit binnen- en buitenland, worden ook bijzondere ontwerptekeningen van scheepssier uit de 17e tot en met de 19e eeuw getoond.
Scheepswerf 'De Delft'
Naast boegbeelden en ornamenten is er een werkatelier van Scheepswerf 'De Delft' in Rotterdam- Schiehaven ingericht waar beeldhouwers werken aan nieuwe exemplaren van scheepssier voor de replica van het 18e eeuws linieschip 'De Delft'. In het werkatelier kunnen bezoekers van Kop & Kont zien hoe de stukken scheepssier tot stand komen.
Karin Bloemen opent de tentoonstelling met een speciaal optreden voor een select gezelschap. Bloemen begint haar optreden met een voor de gelegenheid geschreven Kop & Kont lied. Na haar mini-concert zal 'La Bloemen' op de expositie de pose van een boegbeeld aannemen, waarvan foto's gemaakt kunnen worden.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 maart 2006 - 2416