Lente belangrijk in religies
archief oud artikel 7 april 2006 Heilig Landstichting, Gelderland Op 17 april, Tweede Paasdag, organiseert het Bijbels Openluchtmuseum in Heilig Landstichting in samenwerking met de Raad voor Levensbeschouwing en Religie het Lentefestival. Lente en nieuw leven staan centraal in muziek, dans, poëzie en diverse demonstraties. De kinderen kunnen al vanaf 9 april deelnemen aan de Paasspeurtocht.
Grote schoonmaak
Van de grote voorjaarsschoonmaak tot poëzie, muziek en dans: de lente als symbool van leven en kracht speelt een prominente rol in talrijke culturen en religies over de hele wereld. In jodendom, christendom, Hindoeïsme, Baha'i, Boeddhisme en sjamanisme is het voorjaar onlosmakelijk met religie verbonden. De joden vieren Pesach, een feest van nieuw leven; voor christenen is de levenskracht van de lente verbonden met het Paasfeest en Hindoes vieren in het voorjaar het holifeest, het Hindoestaans nieuwjaar.
Voorjaarsmuziek
Wie voorjaarsmuziek, voorjaarsrituelen en –tradities wil ervaren, zal genieten van optredens als: Schola Cantorum Karolus Magnus Dantes Divina Commedia (Gregoriaanse zang, declamatie en beeldprojectie), Hatikwa (joodse en jiddische Pesachliederen), Maduri (Hindoestaanse dansgroep), Enjoy (Baha'i dansgroep), Sursangam (mantra-samenzang), Sabri Yavuz (Ud en Sas), workshops Tankaschilderen, de film Krishnamurti en een Ierse jamsessie.
Speciaal voor kinderen is er tijdens Palmpasen, Eerste en Tweede Paasdag een Paasspeurtocht door het museumpark met allerlei vragen en opdrachten over het christelijke Pasen en het joodse Pesach. De kinderen kunnen zelf een palmpaasstok maken, naar Paas- en Pesachverhalen luisteren, matses bakken, eirollen en proeven van de traditionele hapjes die bij een Pesachmaaltijd horen. Jong en oud zal zich verbazen over de culturele en religieuze achtergronden van Pasen en Pesach.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 april 2006 - 2864