door

Anne Frank: Haar leven in brieven

Eerste keer brieven van Anne Frank tentoongesteld

archief oud artikel 12 april 2006 Amsterdam, Noord-Holland Voor het eerst worden de brieven van Anne Frank tentoongesteld aan publiek. Bekend is dat Anne Frank in briefvorm in haar dagboek schreef. Wat velen niet weten is dat Anne daarvoor al regelmatig kaartjes en brieven schreef aan familie en vrienden. De tentoonstelling is nog tot en met 20 september te zien in het Amsterdams Historisch Museum.

Kinderbrieven

Ongeveer twintig van de originele kinderbrieven van Anne Frank zijn voor de tentoonstelling beschikbaar gesteld door Annes neef Buddy Elias, het Anne Frank Fonds-te Bazel en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Annes kinderbrieven vertellen samen met haar dagboekbrieven het verhaal van een meisje dat zich, tegen de achtergronden van een stad in oorlogstijd, ontwikkelt van een briefschrijfster uit de Amsterdamse Rivierenbuurt tot een auteur met internationale bekendheid.

Voelbaar

De tentoonstelling Anne Frank – haar leven in brieven begint in een decor van het Merwedeplein. De bezoekers maken kennis met een nog zorgeloze Anne, die naar school gaat en buiten speelt met haar vriendinnetjes. Gaandeweg wordt de ruimte daar in de tentoonstelling voelbaar nauwer. Te zien is hoe Anne, haar familie en andere joden steeds meer geïsoleerd worden van de Amsterdamse samenleving. De bezoekers kunnen lezen over de antisemitische maatregelen en de dreigende deportaties. Foto's, documenten en objecten illustreren de sfeer van een stad in oorlogstijd. Overlevenden en andere getuigen vertellen over hun ervaringen van toen en hun herinneringen aan Anne Frank. De onderduikperiode wordt onder meer verbeeld met een impressie van Annes kamertje en een multimediapresentatie van citaten uit het dagboek. De bezoekers kunnen delen uit de twee versies van het dagboek digitaal doorbladeren en met elkaar vergelijken. Grote foto's van razzia's en deportaties geven aan wat zich in diezelfde periode buiten op straat afspeelt.

Bijzondere aandacht gaat uit naar een brief die Anne op 5 mei 1944 aan haar vader schrijft. In deze brief, een herschreven versie van een brief die zij kort daarvoor in haar dagboek geschreven heeft, verklaart Anne zichzelf volwassen en onafhankelijk. Ondanks zijn toezegging om de brief te vernietigen heeft Otto Frank deze altijd bewaard. Met deze brief komen Annes persoonlijke ontwikkeling tot jong volwassene en haar ontwikkeling als schrijfster samen.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 april 2006 - 4474