Drie kunstinstellingen in Rotterdam slaan handen ineen
archief oud artikel 12 juni 2006 Rotterdam, Zuid-Holland De Volksrepubliek China heeft de afgelopen met ingrijpende veranderingen te maken gehad. In een kort tijdsbestek heeft de vrijemarkteconomie de overhand gekregen en schieten wolkenkrabbers als paddenstoelen uit de grond. De drie Rotterdamse kunstinstellingen Museum Boijmans van Beuningen, het Nederlands Architectuur Museum (NAI) en het Nederlands Fotomuseum zijn gezamenlijk het project 'China Contemporary' gestart, waar tot en met 9 september tentoonstellingen over de Chinese kunst, architectuur en beeldcultuur te zien zijn.
Het nieuwe China
Dit jaar is het precies veertig jaar geleden dat de Culturele Revolutie in China van start ging. In 'China Contemporary' kijken de Chinese kunstenaars terug op de Chinese samenleving van toen en nu. Vooral de laatste jaren zijn de veranderingen van China in een stroomversnelling geraakt. In een razend tempo worden, onder geleiding van de overheid, steden uit de grond gestampt. Hierbij geeft de overheid weinig tot geen aandacht aan de samenleving. Alles staat in het teken van de nieuwe Chinese droom: 'to get rich is glorious' – ondernemerszin wordt gestimuleerd en reclame en staatspropaganda belooft elke burger zijn eigen auto en appartement in de moderne metropool. In de tentoonstellingen zijn uiteenlopende visies op die Chinese droom te zien, maar alles gaat het om het huidige China. De bezoeker krijgt een beeld van de Volksrepubliek zoals alleen kunstenaars, ontwerpers en architecten hun wereld kunnen zien.
Kritisch geluid
Al enkele jaren lang zijn de drie Rotterdamse kunstinstellingen in Rotterdam bezig met het project 'China Contemporary'. De drie curatoren Linda Vlassenrood van het NAI, Jaap Guldemond van het Boijmans van Beuningen en Christine de Baan van het Nederlands Fotomuseum, zijn naar China geweest om daar ideeën op te doen voor het project. Daar hebben ze bovendien verschillende kunstenaars, architecten en ontwerpers gesproken die ook een grote rol spelen in de drie tentoonstellingen. De hedendaagse kunstenaars, architecten en ontwerpers uit China geven in 'China Contemporary' antwoord op de vraag: Hoe kijken zij naar de 'nieuwe Chinese droom?'. Het samenwerkingsproject tussen de drie instellingen biedt een nieuw kritisch geluid uit China.
Evenementen
In het kader van 'China Contemporary' worden in de kunstinstellingen verschillende evenementen georganiseerd. Zo vertellen Rotterdamse architectenbureaus over hun betrokkenheid bij de transformatie van China, gaan Nederlandse architecten in debat met Chinese architecten over het ontwerpen aan het nieuwe China en vertelt Rem Koolhaas over de ontwikkelingen van de architectuur en stedenbouw in China. In het Boijmans kan iedereen van 14 jaar en ouder die Kantonees spreekt en meer wil weten over één van de kunstenaars Yang Zhenzong, een rondleiding krijgen. In het Nederlands Fotomuseum houden vier fotografen van het collectief FW: een presentatie over hun werk in China. Zeven weken lang hebben zij aan vier uiteenlopende thema's gewerkt. Hun beelden zijn gebundeld in de nieuwste uitgave van hun tijdschrift FW:.
Kinderen en China
Ondanks het drukke schema tijdens het grote China-project, worden ook de kinderen niet vergeten. Van 12 juli tot en met 25 augustus kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar in het NAI samen met een architect in spé op ontdekkingsreis door de tentoonstelling over bouwen in China. Hoe wonen kinderen bijvoorbeeld in China? Tijdens de Kinderparade, van 24 juni tot en met 4 juli, krijgen de kinderen vast een voorproefje op deze ontdekkingstocht. In de (Eureka)week van 21 augustus organiseert het fotomuseum voor jongeren een middag die volledig in het teken staat van communicatie met jonge mensen in China.
1: CHA GANG, "blue" collection summer 2005 (photography Peng&Chen), Wang Yiyang
2: Rendering-bureau Crystal Image
3: disCONNECTION, 2002 - 2003 photograph, Xing Danwen
4: "Media Monsters" (cover), no. 30 of "Alternative Issues" for Modern Weekly, 2004, Ou Ning
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 juni 2006 - 1790