door

De zomer van huwelijk en geboorte

Rituelen van vroeger tijden in Zuiderzeemuseum

archief oud artikel 19 juli 2006 Enkhuizen, Noord-Holland Huwelijk en geboorte zijn echte familie gebeurtenissen en worden dan ook vaak uitgebreid gevierd met familie en vrienden, waarbij verschillende emoties komen kijken. Bij het evenement ´De zomer van Huwelijk & Geboorte´ in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen komen ook verschillende aan bod. In het museum krijgen bezoekers tot en met 1 oktober een blik in huwelijks- en geboortebelevenissen uit vroeger tijden en de bijbehorende rituelen.

Het evenement

Het evenement Beleving en gevoel staan centraal tijdens “De zomer van Huwelijk & Geboorte”. Dit begint al bij de versiering van het gehele museum. Verschillende ‘rozenbogen' geven aan waar de bezoeker iets kan zien en beleven over huwelijk of geboorte. In het huishouden van 1930 is pas een jongetje geboren. De kraamklopper van zijde geeft dit aan. Bezoekers die op kraamvisite willen komen zijn van harte welkom. Zij kunnen een kijkje nemen in de bedstee waar moeder en kind liggen te rusten en de geur opsnuiven van fris gewassen luiers die drogen op de vuurmand. Een fototentoonstelling belicht gebruiken en begrippen als bruidsstoet, trouwbelofte, pillegift, bakermat, Hansje-in-de-kelder en nog veel meer.

Groeiboekje

Tijdens “De zomer van Huwelijk & Geboorte” zijn er diverse activiteiten waar jong en oud samen actief aan kunnen deelnemen. Al deze activiteiten staan vermeld in ‘het Groeiboekje', dat kinderen bij de kassa krijgen. Een vol ‘Groeiboekje' betekent een beloning. Het boekje raakt vol als ouders en kinderen meedoen aan verschillende activiteiten als het inbakeren van een baby of het samen ontwerpen van een geboortekaart.

Het huwelijk in vroeger tijden

Tegenwoordig combineren we trouwen vooral met positieve gevoelens en feestelijkheden. Vroeger gebeurde trouwen echter niet altijd uit vrije wil. Het was een zakelijke aangelegenheid. Vooral in families met geld en bezit was het belangrijk de juiste partner te kiezen en een goed contract op te stellen. De juiste partner was vaak diegene die het bezit kon veiligstellen of vergroten. Toch speelde ook liefde wel een rol bij het vinden van de geschikte huwelijkspartner. Naar hem of haar werd uitgekeken op openbare gelegenheden zoals de herberg, de ijsbaan, bij volksfeesten, kermissen, jaarmarkten of bruiloften. Het woord ´vrijen´ betekende oorspronkelijk ook vrije omgang en kreeg later pas de betekenis van zoenen of de liefde bedrijven. Na het ´vrijen´ kwam de verloving en daarna het huwelijk.

Een geboorte in vroeger tijden

Een geboorte in vroeger tijden Na het huwelijk richtte men zich op een zwangerschap en de geboorte. Een bevalling was vroeger omgeven door rituelen. Alles wat er rondom de bevalling gebeurde was een vrouwenaangelegenheid. Naar kinderen werd geheimzinnig gedaan over de herkomst van baby´s: uit een boom geplukt, uit een kool gegroeid, gevonden in de duinen of aangespoeld in de branding. De meest bekende kinderbrenger, de ooievaar, is pas in de loop van de achttiende eeuw overgewaaid uit Duitsland. Bevallen was ook een riskante gebeurtenis. Zelfs na een succesvolle bevalling was de kans groot dat de kraamvrouw alsnog bezweek aan kraamkoorts door slechte hygiëne. Maar als het goed ging was er reden voor grote vreugde met alle bijbehorende uitingen en gebruiken als kraamkloppers, cadeaus, lekkernijen en veel drank.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2022-12-28 13:09:35 · Gepubliceerd: 19 juli 2006 - 2760

Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nu te bezoeken

Zuiderzeelicht


Wandel door de verlichte straatjes en laat je meeslepen in een verhaal over vriendschap, liefde en een allesvernietigende storm. Via licht, beeld en geluid komt het verhaal stukje bij beetje tot...

Zuiderzeelicht bij het Zuiderzeemuseum


Wandel in de avonduren door de sfeervol verlichte straatjes van het Zuiderzeemuseum en laat je meeslepen in een spannend verhaal over vriendschap, liefde en een allesvernietigende storm.

Tentoonstelling De ziel van Schokland


De ziel van Schokland is een boeiende, nieuwe tentoonstelling over het verdwenen Zuiderzee-eiland, zijn bewoners en de gevolgen van hun migratie – 165 jaar geleden - voor hun nazaten van nu....