Rijksmuseum voor Volkenkunde stelt eetgewoonten aan de kaak
archief oud artikel 13 oktober 2006 Leiden, Zuid-Holland Eten doet iederen, iedere dag weer. En omdat het zo'n belangrijk onderdeel van het leven is, valt er genoeg over te vertellen. Het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden organiseert daarom vanaf 15 oktober een grote tentoonstelling over eten. Tijdens de evenementen en activiteiten die bij de tentoonstelling worden georganiseerd, kan er ook volop worden geproefd.
Tegenstellingen
De onderwerpen die in de tentoonstelling aan bod komen, hebben titels in de vorm van tegenstellingen. "Ver weg - dichtbij" is één van die thema's. Wat de een als bizar of exotisch ervaart, is voor een ander een lekkernij of dagelijkse kost. Tegelijkertijd is te zien dat grenzen steeds meer vervagen. Door de grote mobiliteit en de massamedia raken mensen vertrouwd met eetgewoonten uit andere landen. Zo eet tegenwoordig vrijwel iedereen pasta, rijst en aardappels in Nederland.
Bazaar
In de bazaar waar de producten hoog opgestapeld liggen, komen bezoekers ogen te kort. Er valt veel te zien, te proeven en te kopen. Zo is er een compleet houten wedgwoodservies aanwezig, kunnen bezoekers gebakken sprinkhanen proeven en alles te weten komen over chocolade. Voor de kinderen is er een speciale ruimte. Op interactieve manier worden ze geprikkeld hun kennis te testen en te verbreden op gebied van eten.
De straat op
De tentoonstelling houdt niet op in het museum; er is een link naar de straat. Direct buiten de poort op de drempel van het museumterrein bevindt zich een scala aan restaurants: van de Ethiopische keuken tot de Griekse en Indonesische; de wereldkeuken binnen handbereik. Deze verscheidenheid aan restaurants met de restauranthouders wordt in de tentoonstelling in beeld gebracht. Letterlijk verschijnt de straat in het museum en het museum in de straat, doordat de restaurants "museumgerechten" aanbieden.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 oktober 2006 - 2547