archief oud artikel 30 november 2006 Nijmegen, Gelderland Een leeg babywiegje, beelden, skeletten, sieraden en papyrusrollen, allen getuigen van de grootste natuurramp uit de oudheid. Tweeduizend jaar geleden liet de vulkaan Vesuvius complete dorpen verdwijnen onder de lava. Voor het eerst zijn de kunstschatten van Heraculaneum nu ook buiten Italië te bewonderen. Tot 18 maart 2007 toont Museum Het Valkhof met 'De laatste uren van Herculaneum' deze kunst, maar ook het menselijke drama dat zich voltrok.
Compleet weggevaagd
Op 24 augustus 79 kolkte de lava van de Vesuvius met grote snelheid naar beneden en overviel de inwoners van het dorpje Herculaneum aan de Golf van Napels. Binnen enkele minuten was de complete stad verdwenen. De Romeinse plaats bleef lange tijd verborgen onder de 25 meter dikke modder en kreeg hierdoor niet de aandacht die toeristentrekker Pompeii kent. Omdat er geen zuurstof bij de objecten kon komen zijn de vondsten na bijna 2000 jaar nog in goede staat. De tentoonstelling 'De laatste uren van Herculaneum. Verwoest door de Vesuvius, 24 augustus 79', reist vanaf mei 2005 door Duitsland en heeft als laatste halte Het Valkhof in Nijmegen.
Rijk Romeinse leven
Vele voorwerpen tonen het alledaagse leven in Herculaneum. Een leven met rijke kunst: manshoge bronzen beelden, marmeren sculpturen en kostbare muurschilderingen. Ze zijn afkomstig uit de openbare gebouwen en villa's waar de rijken van Herculaneum leefden. Hieruit komen ook de sieraden, het bronzen meubilair en prachtig vaatwerk. In het jaar 1100 werden papyrusrollen gevonden, die de best bewaarde Romeinse bibliotheek vormen. Originele rollen uit deze vondst zijn meegekomen naar Het Valkhof.
Menselijk drama
Naast de kunst besteedt het museum aandacht aan het menselijke element. Afgietsels van onder de lava gevonden skeletten laten de doodsangst van de mensen zien -- en brengen deze mensen weer tot leven. Een leeg houten kinderwiegje, de meegenomen sieraden, glaswerk en munten zijn de stille getuigen. Maar er is ook voedsel van 2000 jaar oud zoals brood, dadels en vijgen. Computeranimaties, muurgrote foto's en tal van filmbeelden laten de verwoestende werking van vulkaanuitbarstingen zien en geven een reconstructie van de laatste uren van de mensen uit Herculaneum.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 november 2006 - 2762