archief oud artikel 6 december 2006 Amsterdam, Noord-Holland Passie voor verzamelen is van alle tijden en plaatsen. De rijke adellijke families van Sint Petersburg wisten in ieder geval wat verzamelwoede was. De stad speelde een belangrijke rol bij de internationale kunsthandel van de 19e eeuw. Een tentoonstelling in Hermitage Amsterdam toont een fractie van alle kunst aan de hand van vier privé-verzamelaars. Tot 11 maart 2007 is er met 'Verzamelaars in Sint-Petersburg' weer een stukje Rusland zichtbaar aan de Amsterdamse gracht.
De adel in de ban van kunst
Toen Peter de Grote zijn stad stichtte in 1703 gaf hij vermogende families de opdracht om er paleizen te bouwen. De grote ruimtes moesten gevuld worden en de collecties waren nog niet groot. Onder aanvoering van de tsaren en tsarina's raakte de adel gestimuleerd om zich actief bezig te houden met het verzamelen van kunst. In de tweede helft van de 18de eeuw telde de stad dan ook vijftig belangrijke privé-collecties. Velen hiervan eindigden uiteindelijk in de collecties van de Hermitage. In Amsterdam kan de bezoeker nu kennis maken met vier privéverzamelaars uit Sint-Petersburg, ieder met hun eigen verhaal en geschiedenis.
Paleizen vol kunstschatten
In de paleizen aan de Neva en de Moika woonden vele rijke, adellijke Russen. Een van bekendste families is de Joesoepov familie. Nikolaj Borisovitsj Joesoepov was de eerste en de grootste verzamelaar van de familie. Reizen door West-Europa en een voorliefde voor Franse kunst resulteerde in een uitgebreide collectie. Dimitri Tatisjtsjev kon ook meepraten over kunst. De diplomaat, verwant aan vele invloedrijke, adellijke families, vulde zijn huis in Wenen zo actief met kunstschatten dat hij het financieel amper rond kreeg. In Amsterdam is zijn liefde voor de Spaanse en Italiaanse kunst zichtbaar.
West-Europese schilderijen
De familie van Prins Aleksander Michajlovitsj Gortsjakov stamde af van de eerste tsaren. Zelf was hij minister van Buitenlandse Zaken onder tsaar Aleksander II. Zijn grootste passie was de schilderkunst en dan vooral 19de eeuwse schilderijen uit België en Nederland. Een selectie van deze, vaak onbekende, Belgische schilders presenteert de tentoonstelling. Concurrent met een van de belangrijkste verzamelingen in Sint-Petersburg was Graaf Nikolaj Aleksandrovitsj Koesjelev-Bezborodko. In zijn paleis bracht hij een grote collectie bijeen met onder andere hedendaagse schilders uit de Franse Romantiek.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 december 2006 - 1416
Activiteiten H'ART Museum
Nu te bezoeken
Winterfeest
Vier de winter bij H'ART Museum met het Winterfeest! Sfeervolle live muziek, een betoverde tuin vol lichtjes, creatieve workshops en tijdloze filmklassiekers. Uiteraard met warme chocolademelk in...
Happy Birthday Amsterdam
Amsterdam is jarig, en dat viert H’ART Museum met een cadeau aan de stad: de gloednieuwe tentoonstelling Happy Birthday Amsterdam