door

Jezus als indiaan

archief oud artikel 18 december 2006 Heilig Landstichting, Gelderland Jezus als indiaan? Jazeker. Jezus was trouwens ook een Thai, een Makonde, een Zwitser, een Peruaan en een Palestijn. Al deze kerstgroepen uit de hele wereld zijn bijeen gebracht in het Bijbels Openluchtmuseum. Tijdens de winteropenstelling t/m 7 januari 2007 toont het museum kerstgroepen. Het hele gezin is welkom tijdens de kerstactiviteitentussen Kerst en Oud & Nieuw. Op het Kerstplein in museumdorp Beth Juda met lampionnenoptochten, verhalenvertellers, poppenspel, vuur en muziek.

Wereldwijd verhaal

Veel van de groepen zijn handgemaakt door houtsnijders en keramisten uit binnen- en buitenland, van Arizona tot Sicilië en van Thailand tot Polen. De hoofdpersonen zijn over de hele wereld bekend, de uitwerking in een kerstgroep verschilt. Zo lijkt het kerstverhaal in de houten groep van de Navajo-indiaan Tom W. Yazzie uit Arizona wel een western, met gevederde indianen rond het kerstkind. In een Thaise groep komen de koningen op een olifant en in de groep uit El Salvador worden tortilla's gebakken. Vincent van Gogh wandelt met palet en ezel op zijn rug in de Provençaalse kerstgroep en een waldhoornspeler staat naast de Zwitserse kerstkrib. Van Tanzania, naar een Thaise regenwoud tot een Jordaans vluchtelingenkamp: Jozef, Maria en het kindje Jezus kennen vele gezichten. Culturele diversiteit is het doel van de tentoonstelling in het Bijbels Openluchtmuseum.

Kerst in Beth Juda

De mooiste kerstgroepen staan opgesteld in twee verschillende omgevingen. De meest waardevolle beelden en reliëfs worden getoond in een schatkamer. De grote kerstgroepen staan opgesteld in de oriëntaalse interieurs van museumdorp Beth Juda. Zo staat een houten kerstgroep in het Joodse timmermanshuis en een stoffen kerstgroep in het wevershuisje. Beeldend kunstenaar Heleen Dijkman verzorgde de inrichting.

Met lampionnen in het donker

Van 26 t/m 30 december 2006 (van 16.00 tot 19.00 uur) heeft het museum speciale avondactiviteiten. Tijdens de traditionele Lampionnenoptocht wandelen kinderen met een lampion door het verlichte museumpark met als eindbestemming museumdorp Beth Juda. Het plein van dit museumdorp is ingericht als Het Kerstplein. Vertellers die de wereld dichterbij halen, elke avond twee uitvoeringen door poppentheater Madoc (Mariken van Nimweghen), vuur, muziek, figuranten uit het kerstverhaal en warme dranken en spijzen brengen sfeer op het plein.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 december 2006 - 1311