door

Schatten van de sultan

Ottomaanse wereldstad op breukvlak van twee continenten: Istanbul

archief oud artikel 10 januari 2007 Amsterdam, Noord-Holland De Nieuwe Kerk in Amsterdam verandert voor even in de oude stad aan de Bosporus. De tentoonstelling 'Istanbul-De stad en de sultan' laat zien welke schatten de Ottomaanse sultans tijdens hun regering verzameld hebben. Deze rijke verzameling is nu in het bezit van verschillende musea. Tot 15 april 2007 komt de rijkdom en cultuur van de Turkse stad naar een andere hoek van Europa.

Rijk verleden

Al dwalend door de stad Istanbul, op de grens tussen Azië en Europa, kun je niet ongemerkt voorbij gaan aan de overweldigende paleizen en de moskeeën met hun rijke verleden. "De stad waaraan de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk is gewijd, is misschien niet de oudste stad van de wereld, maar zeker een van de meest spectaculaire, met haar rijke geschiedenis en de prachtige ligging aan de oevers van de Gouden Hoorn, de Zee van Maramar en Bospurus". De sultans vertegenwoordigden bijna 500 jaar macht over het Ottomaanse rijk, met Istanbul als residentie. De organisatoren verwoorden dit als volgt: "Het bezoek aan de tentoonstelling is een wandeling door het rijke verleden van de Ottomaanse sultans". Dit is zichtbaar door middel van portretten en kaftans van de sultans, miniaturen en schilderijen van belangrijke momenten uit de geschiedenis, tapijten, geschenken en sieraden. Maar ook religieuze relikwieën, marmeren tulbanden, mystieke objecten, kalligrafie, keramiek, waterpijpen en muziekinstrumenten. Het afgezonderde leven binnen de paleismuren, van onder andere het Topkapi paleis, stond ook open voor de schoonheid van het leven daarbuiten.

Leven in de stad

Al de voorwerpen zijn terug te vinden in ruim tien typische Ottomaanse gebouwen, geplaatst in de middeleeuwse kerk. In combinatie met oude en nieuwe filmbeelden en Ottomaanse muziekfragmenten heeft men een stad willen creëren waarmee een stukje geschiedenis van Istanbul tot leven komt. Onder andere De Bazaar, de belangrijke markt van de oude stad die met een wirwar van straatjes bezoekers het hoofd op hol kan brengen. Of De Harem, het afgesloten gedeelte van het paleis, een exclusief domein van de vrouwen en hun bewakers. Verder zijn andere onderdelen van de Ottomaanse maatschappij zoals het koffiehuis, badhuis en de moskee terug te vinden in de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk. Neem op zaterdag of zondag om 14.00 uur deel aan de gratis instaprondleidingen.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 10 januari 2007 - 3055