door

Psalmenruzie in Maassluis

archief oud artikel 11 januari 2007 Maassluis, Zuid-Holland Vissersplaats Maassluis was in 1775 en 1776 het toneel van een heuse oproer. In de Gereformeerde Staatskerk van het Zuid-Hollandse stadje moest een nieuwe psalmberijming gezongen worden - en ook nog eens in een sneller tempo. Tot en met 25 februari 2007 is in het Gemeentemuseum Maassluis de tentoonstelling 'Psalmenoproer in Maassluis' te zien.

Het museum haakt met de expositie aan op het boek 'Het psalmenoproer' van schrijver Maarten 't Hart. De schrijver, zelf in Maassluis geboren, tipte het gemeentemuseum over een tentoonstelling over zijn boek. 't Hart schrijft in zijn roman over die roerige periode in de stadsgeschiedenis. In de Dijkzaal wordt een verzameling van oude psalmboeken, van de Antwerpse verzamelaar Gert-Jan Bultink, getoond. Door middel van het tonen van één specifieke psalm probeert het museum de problemen van destijds inzichtelijk te maken. Die bestonden uit spanningen rondom het versnellen van het langzame zingen van psalmen. Een gedeelte van de bevolking van Maassluis was het in 1775 al niet eens met de invoering van een nieuwe psalmberijming door de Staten Generaal. Toen de kerkenraad besloot dat de bijbelse liederen ââk nog sneller gezongen moesten worden, kwam de bevolking in opstand.

Maarten 't Hart

Behalve de prestentatie over het oproer toont het gemeentemuseum eveneens oude Statenbijbels, etsen en gravures uit de 18e eeuw. Daarnaast wordt er een fragment getoond van het interieur van de Groote Kerk, het middelpunt van de volksopstand. Ook zijn er attributen te zien die verband houden met het boek van Maarten 't Hart. Zo is er een comptoirkamertje, een kantoortje naast de voordeur in huizen van de gegoede burgers, te vinden. Het kamertje keert regelmatig terug in de roman van de Maassluise schrijver. Als klap op de vuurpijl kunnen bezoekers van de door het museum georganiseerde psalmzangmiddag op 10 februari in de Groote of Nieuwe Kerk van Maassluis het boek door de schrijver laten signeren.

- Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 januari 2007 - 1369