archief oud artikel 16 januari 2007 Den Helder, Noord-Holland Onderzeeboten zijn onzichtbaar en fascinerend. Tot 25 februari 2007 laat het Marinemuseum de tentoonstelling 'Onderzeeboten!' de geschiedenis van deze boot zien. Een bezoek aan het museum in Den Helder is niet compleet zonder de bezichtiging van de onderzeeboot 'Tonijn'.
De perfecte boot
De tentoonstelling 'Onderzeeboten!' laat zien hoe de onderzeeboot zich van een primitief vaartuig ontwikkelde tot een gevaarlijk aanvalswapen. In 325 voor Christus laat Alexander de Grote zich enkele ogenblikken in een glazen ton onder water zakken om naar een walvis te kijken. Uitvindingen en prototypes van onder andere Leonardo da Vinci, Cornelis Drebbel en John Holland volgden daarna. Allen met één en dezelfde wens: het bedenken of produceren van de perfecte onderzeeboot. De tentoonstelling maakt duidelijk dat de ontwikkeling voortduurt.
Werken onder water
Onderzeeboten! wordt georganiseerd ter gelegenheid van 100 jaar Nederlandse onderzeeboten. Op 21 december 1906 werd de eerste Nederlandse onderzeeboot Luctor et Emergo in dienst gesteld. Tegenwoordig leveren Nederlandse onderzeeboten, vaak in het geheim, nog steeds een waardevolle bijdrage aan militaire missies. De tentoonstelling wil die 'onzichtbare' bijdrage zichtbaar maken. Bekijk hiervoor ook de onderzeeboot 'Tonijn'. Deze driecylinder boot vormde tussen 1960 en 1991 de kern van de Nederlandse onderzeedienst. In de 'Tonijn' is van alles te zien, van de commando centrale tot het kombuis en van het toilet tot de hut van de commandant. Ruim zestig bemanningsleden moesten soms weken achtereen in deze kleine ruimten werken, slapen en eten. De suppoosten van de 'Tonijn' kunnen vragen vaak uit eigen ervaring beantwoorden.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 januari 2007 - 3099