archief oud artikel 29 januari 2007 Vught, Noord-Brabant Ook kinderen werden opgesloten in concentratiekampen. Door te tekenen of een brief te schrijven vergaten ze soms even de harde werkelijkheid. Nationaal Monument Kamp Vught toont van 1 februari tot 1 april 2007 de creatieve uitingen van deze jonge kampbewoners in de expositie 'Spelen achter prikkeldraad'.
Kind in een concentratiekamp
"Dankzij creatieve uitingen zoals tekeningen, brieven, dagboeken en gedichten konden veel kinderen zich staande houden in een angstige wereld van vervolging en vernietiging", aldus de organisatie. Het was niet gemakkelijk om kind te zijn en te blijven in een dergelijke omgeving. Mede door stimulatie van de volwassen konden de kleintjes hun gevoel op papier zetten. Door het tekenen en schrijven was het mogelijk om weer even kind te zijn. Uit de vele voorbeelden die de expositie toont blijkt dat vriendschap, dromen en hoop op een betere wereld nog steeds deel uit maakte van het leven van de jonge kampbewoners.
Tekenen, schilderen en schrijven
Naast de materialen verhaalt de expositie ook over de kinderen van Kamp Vught. Het gaat over onderduiken en hulp aan ondergedoken kinderen, zowel van Joodse afkomst als van verzetsdeelnemers, de zogenaamde gijzelaarskinderen. Door het tekenen, schilderen of schrijven probeerden sommige kinderen weer vat te krijgen op hun leven. Dit is nog steeds actueel, overal ter wereld hebben kinderen te maken met trauma's en oorlog. De tentoonstelling geeft ook aandacht aan de actuele problematiek van deze vluchtelingenkinderen in binnen- en buitenland.
Zelf aan de slag
Elke tweede zondag van de maand organiseert Kamp Vught gratis creatieve workshops. In de ateliers kunnen kinderen (van 7 t/m 14 jaar) en hun ouders reageren op thema's die in de expositie aan de orde komen. Met allerlei materialen wordt dit uitgewerkt. De werkstukken mogen mee naar huis of tentoongesteld. Graag aanmelden. De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van Victor Levie, eerder ontwierp hij het Nederlandse Paviljoen in Auschwitz. Oud-gevangenen en nabestaanden leverden voorwerpen ter bruikleen. De expositie maakt deel uit van het project 'Kinderen, Shoah en Holocausteducatie', waarin Nationaal Monument Kamp Vught samenwerkt met de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 januari 2007 - 1523