archief oud artikel 9 februari 2007 Groesbeek, Gelderland "Een grandioos schouwspel, door de duivel zelf uitgevonden", zo betitelde de Amerikaanse journalist James McCarthy in 1945 het Rijnlandoffensief. Het geeft aan hoe zwaar er gevochten werd in Gelderland. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek vertoont in februari en maart een reeks filmvoorstellingen van de klassieker 'Krieg am Niederrhein'.
De volgens het museum nog in goede staat verkerende film laat het Rijnlandoffensief van de geallieerde troepen zien. Van de start van Operatie Veritable op 8 februari 1945 tot en met de oversteek van de Rijn op 24 maart 1945. De originele versie wordt aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten. Het bevrijdingsmuseum spreekt lovend over 'Krieg am Niederrhein': "De film verbeeldt op zinderende wijze de aanval op het Rijnland."
62 jaar
De reden dat 'Krieg am Niederrhein' wordt vertoond is dat het in 2007 precies 62 jaar geleden dat het offensief plaatsvond. De strijd om de Niederrhein past zonder enige twijfel in het rijtje van Stalingrad en Normandië, zegt het Gelderse museum. De gevechten waren dan ook hevig en zwaar. In anderhalve maand tijd groeide het geallieerde leger van bijna een half miljoen naar één miljoen soldaten. "Die groei had nogal wat gevolgen. Allereerst kregen de Duitse troepen een gevoelige slag. De Wehrmacht was uiteindelijk kansloos en daarmee viel de beslissing aan het Duitse Westfront, aldus het museum. "Hier trok de oorlog alle registers open: invasie, trommelvuur, man tot man gevechten, tankslagen, bombardementen, amfifibische operaties en luchtlandingen."
Burgers
Niet alleen bij het leger waren er gevolgen zichtbaar, ook burgers hadden het tijdens Rijnoffensief niet makkelijk. Gebrek aan voedsel was geen vreemd verschijnsel. De samenvattende typering van oorlogsverslaggever McCarthy was dan ook veelzeggend. "Een grandioos schouwspel, door de duivel zelf uitgevonden", zo schreef de Amerikaan. Het enige middel om te zien hoe erg destijds de situatie is geweest, is naar de Veluwe te gaan om daar dit historische document te zien.
Wie de film wil zien, moet telefonisch een plaats reserveren. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum verwacht veel publiek. 'Krieg am Niederrhein' wordt voor het eerst vertoond op 13 februari, voor het laatst op 11 maart.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 februari 2007 - 1326