archief oud artikel 20 februari 2007 Vlissingen, Zeeland 9 januari 1740. Tijdens een zware storm probeert - een dag na vertrek – het zeeschip De Rooswijk voor anker te gaan voor de kust bij de Britse plaats Ramsgate. Helaas mislukt dat jammerlijk. Het schip met honderden zilveren en gouden munten vergaat met man en muis. De tentoonstelling 'De schat van Rooswijk, geheimen uit een gezonken VOC-schip' in het MuZEEum te Vlissingen toont de opgeviste schatten tot en met 28 oktober 2007.
Zijn het vandaag de dag grote, logge olietankers die vergaan, in lang vervlogen tijden waren het de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Ligt er nu olie in zee, destijds zonken er zilveren munten, gouden staven en gebruiksvoorwerpen naar de zanderige bodem. De staven en munten liggen helaas niet tentoongesteld in het Vlissinger MuZEEum. “De honderden staven zilver en duizenden munten, die eigendom zullen worden van de Nederlandse staat, zijn uit veiligheidsoverwegingen overgebracht naar kluizen in de Randstad. Ze worden dus niet bewaard in het muZEEum.â€
Mosterdpotje
Het grote publiek kan wel de andere voorwerpen van De Rooswijk bekijken. Dat is onder meer kookgerei, een bril en een mosterdpotje met het de lepel er nog in. Een dikke laag zand beschermde de spullen tegen zuurstof en bacteriën. Daardoor zijn de voorwerpen goed bewaard gebleven. De geëxposeerde voorwerpen uit het VOC-schip zijn uit historisch oogpunt belangrijker dan de zilveren munten en gouden staven, zegt het Zeeuwse museum. “Naast dit zilver bevond er zich een grote hoeveelheid goederen aan boord die de bemanning, soldaten en passagiers onderweg nodig hadden, of waar men in Azië om had gevraagd. Over dit deel van de lading en de wijze van verpakking is relatief weinig bekend. Dergelijke voorwerpen zijn daarom vanuit historisch oogpunt veel interessanter en belangrijker dan het zilver.â€
Storm
De geschiedenis van De Rooswijk is net zo boeiend als de spullen die erin lagen. Het fiere zeeschip kwam aan een droevig einde op de zandbanken van Goodwin Sands. Een dag na uitvaren kwam het VOC-schip in grote problemen. Het schip lag al vanaf december 1739 te wachten op de rede van Texel totdat het uit kon varen. Toen de winterse stormen eindelijk geluwd waren, vertrok de boot op 8 januari 1740. De storm van een dag later gooide alsnog roet in het eten.
Ruzie
De tentoonstelling in het MuZEEum heeft overigens nog een pikant tintje. Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven en Minister van Financiën Gerrit Zalm die de expositie onlangs openden, vlogen een paar maanden terug elkaar nog in de haren over de manier waarop er met de schatten omgegaan moest worden.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 februari 2007 - 6479