door

'Verliefde schaapherder' in Nederland

archief oud artikel 21 februari 2007 Dordrecht, Zuid-Holland Hoewel de schilderkunst in de Gouden Eeuw hoogtij vierde, zijn de schilderijen van net na die periode net zo boeiend. Ook het Dordrechts Museum vindt dat. Tot 28 mei 2007 is de tentoonstelling 'De kroon op het werk, Hollandse schilderkunst 1670 – 1750' in Dordrecht te bekijken. Topstuk is het schilderij 'De verliefde schaapherder'.

Voor veel mensen zijn de Nederlandse werken uit de late 17e eeuw en begin 18e eeuw nog onbekend, zegt het Dordrechts Museum. Onterecht vindt het museum. “Er is altijd weinig aandacht voor geweest, mogelijk vanwege het 'on-Hollandse' karakter, maar dat is niet terecht”, stelt museumconservator Sander Paarlberg. “Het gaat om elegante, decoratieve en zelfs 'vorstelijke' schilderkunst van hoge kwaliteit.” Volgens het museum worden de schilderijen uit de periode vlak na de Gouden Eeuw overschaduwd door werken van beroemde schilders als Rembrandt, Frans Hals en Vermeer. De ‘nieuwe' generatie kunstenaars, die tussen 1670 en 1750 werkzaam was, is veel te lang onderbelicht gebleven, aldus het museum.

Jonge meid

De kroon op het werk is voor het museum in de Drechtstad ongetwijfeld de komst van het schilderij 'De verliefde schaapherder' van Adriaen van der Werff. Het topstuk is begin deze maand overgebracht vanuit de Gemäldegalerie Alte Meister in het Duitse Kassel. Het meesterwerk toont een zittende schaapherder die met zijn fluitspel een herderin verleidt. Bezoekers kunnen niet om het schilderij heen: het topstuk heeft op de tentoonstelling een prominente plek gekregen. Uiteraard zijn er op de expositie ook andere schilderijen te bewonderen. Rondom typische thema's als 'theater', 'hofschilders' en 'verheven verhalen' worden de werken tentoongesteld. In alle formaten hangen er in de zalen onder meer werken van de meesters Gerard de Lairesse, de eerder genoemde Adriaen van der Werff, Godfried Schalken, Cornelis Troost en Jacob de Wit. Aangevuld met prenten, tekeningen en kunstnijverheid, zoals zoals meubels en zilver uit museum Simon van Gijn, valt er voor de kunstliefhebber genoeg te zien bij het museum van de schapenkoppen – bijnaam van de Dordtenaren.

Verbouwing

Vanaf eind mei dit jaar sluit het Dordrechts Museum voor een half jaar haar deuren. Opmerkelijk genoeg is 'De kroon op het werk' de laatste tentoonstelling voordat er een grootscheepse verbouwing in het museum plaatsvindt.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 februari 2007 - 1641