door

Wie het het eerste komt, die het eerste maalt

Tentoonstelling staat stil bij Jaar van de Molens

archief oud artikel 2 maart 2007 Den Bosch, Noord-Brabant Vraag in het buitenland naar typisch Hollandse symbolen en naast de tulp, de klomp en kaas, is de molen een van de antwoorden. De molen heeft in de afgelopen eeuwen bijgedragen aan de economische en culturele ontwikkeling van ons land. Dit jaar is het 'Jaar van de Molens'. Een reizende dubbeltentoonstelling toont een overzicht van molens in de Nederlandse kunst. Het Noordbrabants museum in 's-Hertogenbosch maalt als eerste, tot 28 mei 2007 zijn de kunstwerken hier te zien.

Jaar van de Molens

Ooit stonden in Nederland vele duizenden molens, nu zijn er nog 1200 over. Genoeg om 2007, 600 jaar na de bouw van de eerste poldermolen, uit te roepen tot 'Het jaar van de molens'. De tentoonstelling is een van de belangrijkste onderdelen om de publieke en politieke belangstelling voor molens te vergroten. Met 'Leven van de Wind' en 'Meesters en Molens, van Rembrandt tot Mondriaan' worden verschillende onderdelen belicht.

Leven van de Wind

Het Noordbrabants museum gaat naast het kunsthistorische verhaal ook in op de geschiedenis van de molens in Nederlands. Het werken en leven op de molen wordt uitgewerkt aan de hand van objecten, molenmodellen en filmbeelden. Molens hebben ook toekomst, denk hierbij de windmolens die een belangrijke rol spelen bij de energievoorziening. 'Leven van de Wind' vertelt over deze energiewinning. Met behulp van eeuwenoude modellen, ontwerpen, schilderijen en gebruiksvoorwerpen wordt het industriƫle en culturele belang van de molen in onze geschiedenis vertelt.

Meesters en Molens

Rembrandt wist als zoon van een molenaar veel over molens. Hij, en vele andere meesters uit de Gouden Eeuw, schilderde en tekende de molen. De organisatie van de tentoonstelling geeft hiervoor de volgende reden: "In de tijd van de Romantiek werden molens meer dan ooit gezien als een oer-Hollands fenomeen. In de jaren van industrialisering en modernisering voorzagen de kunstenaars het einde van de ambacht van molenaar en de molen. In hun schilderijen proberen zij dit verleden vast te houden." 'Meesters en Molens, van Rembrandt tot Mondriaan' toont verschillende schilderijen waarop de molen op een romantische manier in beeld wordt gebracht.

"Molens is een bijzonder leuke tentoonstelling voor jonge bezoekers", aldus de organisatie. Door de tentoonstelling loopt een speciale route, die leidt langs allerlei objecten, touchscreens en doe-elementen. Bij de route hoort een molenboekje waarmee kinderen aan de hand van vragen en spelletjes leren over oude en nieuwe molen. Deze molens spelen ook een rol in verschillende filmpjes. Verder kunnen de kinderen experimenteren met de invloed van wind op het draaien van de wieken, mede met behulp van verschillende computerprogramma's.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 maart 2007 - 2896