door

Graven in het verleden

archief oud artikel 13 maart 2007 Borger, Drenthe Het Drents Hunebedcentrum opende de afgelopen weken twee nieuwe tentoonstellingen, beide tot 30 juni. Hiermee wil de instelling na een jaar van verbouwen en vernieuwen het aanbod extra aantrekkelijk maken. 'Keien, kunst en kitsch', een overzicht van de producten die diverse creatievellingen in de loop der eeuwen hebben gemaakt. Het werk van een archeoloog wordt onder de loep genomen met de tentoonstelling 'Archeologie van Nederland- Borger, Daalkampen.'

Inspiratiebron

"Hunebedden zijn al eeuwen, zo niet millennia, een inspiratiebron voor kunstenaars, schrijvers, musici, dichters, souvenirmakers en anderen", onderbouwt het centrum de keuze voor de tentoonstelling. De hunebedden waren blijkbaar een interessant gegeven en vele producten waren het gevolg. Deze zijn nu te zien in het Hunebedcentrum. Het aanbod varieert van wetenschap tot onzin en van kunst tot kitsch.

CSI Miami

De tentoonstelling 'Archeologie van Nederland-Borger, Daalkampen' heeft tot doel een overzicht te geven van de opgravingresultaten van de laatste jaren. Het publiek maakt kennis met het werk van de archeoloog. Het beroep dat bij velen een stoffig imago heeft wordt door het Hunebedcentrum een stuk positiever benaderd: "De hedendaagse archeoloog is geen Indiana Jones maar een sporenonderzoek die net als in CSI Miami aan de hand van hedendaagse technieken sporen zoek op vondsten." De expositie gaat niet alleen in op diverse technieken maar wil ook de praktijk van archeologisch onderzoek laten zien. Een recente opgraving in Borger toont aan de het belang van het vinden van huisplattegronden van boerderijen en graanopslagplaatsen.

Hunebedbouwers

Met haar vaste expositie wil het Hunebedcentrum de bezoeker laten ervaren hoe de Hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden. De kleine mensen (1,55m - 1,65m) waren bijvoorbeeld sterk genoeg om een steen van 20.000 kilo te verslepen. Hun voedsel, werkzaamheden, behuizing en soms gewelddadige dood: het heeft allemaal een plekje in het centrum. Met behulp van film, multimediaproducties, een geconstrueerd hunebed en een offermoeras schets het Hunebedcentrum van het prehistorische leven.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 maart 2007 - 2058

Activiteiten Hunebedcentrum

Binnen enkele weken te bezoeken

Cursus zwerfstenen determineren


Zwerfstenen ontdekken? Doe mee met de cursus van Harry Huisman! Leer op 6 middagen in januari en februari alles over de geheimen van Drentse stenen.