door

Een biertje drinken met Prins Maurits

archief oud artikel 15 maart 2007 Delft, Zuid-Holland Hollands onafhankelijkheidsstrijder Prins Maurits (1567 - 1625), zoon van Willem van Oranje, is herrezen uit het stof. In het Legermuseum in Delft is een levensechte replica van de Oranjevorst uit de Tachtigjarige Oorlog te zien. Het is een van de onderdelen van de tentoonstelling 'Maurits en het oranje geheim', bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Tot 2010 is de expositie over de beroemde oorlog te bezoeken.

In het Delftse museum is van alles te doen, de tentoonstellingsruimte bevat dan ook amper tekstbordjes. 'Maurits en het oranje geheim' is een interactieve tentoonstelling met computerspelletjes, opdrachten, raadsels, geluidsfragmenten en andere doe-dingen. Zo kunnen de jonge bezoekers zich in een nagebouwde herberg laven aan een pot 'bier', het zwaar vervuilde water uit die tijd was zeker niet drinkbaar. Een eindje verderop staart Prins Maurits uit het raam. Of zoals het museum de verschillende activiteiten aankondigt: "In de tentoonstelling maken kinderen samen met hun gids Prins Maurits een spectaculaire tocht over het oorlogstoneel van vier eeuwen geleden. Met een bezoek aan een lawaaierige herberg en een rondleiding in een geordend wapenmagazijn. En van deelname aan een gevaarlijke veldtocht tot een exclusieve ontmoeting met de prins zelf.” Via een tijdtunnel worden de jeugdige bezoekers de tentoonstelling binnengeleid. Net alsof ze terug gaan naar het alledaagse leven van enkele eeuwen geleden.

Opa's en oma's

Ook ouders, opa's en oma's krijgen genoeg te doen, belooft het museum. "Op de tweede verdieping vinden volwassenen meer achtergrond, want: de Tachtigjarige Oorlog, dat was toch iets met de Beeldenstorm, de Hertog van Alva, het Wilhelmus… En hoe zat het nou precies met die Slag bij Nieuwpoort?”

Slimme zet

De kindertentoonstelling over de Tachtigjarige Oorlog is dan ook een slimme zet van het Legermuseum. De kennis van het vaderland is immers onder Nederlanders niet bijster goed. 'Maurits en het oranje geheim' is een van de middelen om het historisch geheugen op te frissen. Voor wie het verhaal nog niet kent: Prins Maurits vocht aan het einde van de zestiende eeuw een verbeten onafhankelijkheidsoorlog uit. Net als zijn vader, Vader des Vaderlands Willem van Oranje. Samen met raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt verovert hij het hele noordoosten van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden op de Spaanse bezetters. Daar begint, kort door de bocht gezegd, de geschiedenis van ons land. Uiteindelijk is de stichting van de staat Nederland bij de Vrede van Münster in 1648 officieel een feit - de Tachtigjarige Oorlog daarmee ten einde.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 maart 2007 - 2838