door

Schatten uit het Midden-Oosten

archief oud artikel 21 mei 2007 Amsterdam, Noord-Holland Perzië, een land met een geschiedenis van 3000 jaar, heeft een rijke culturele achtergrond. Het Hermitage in Amsterdam liet een verzameling kunstvoorwerpen over komen uit haar hoofdvestiging in Sint Petersburg. De vele dynastieën brengen ons vandaag Sassanidische zilver en rijk gekleurde weefsels en miniaturen. De tentoonstelling "Perzië, 30 eeuwen kunst & cultuur" is tot 16 september 2007 te bezoeken.

Culturele rijkdom

Het is de eerste keer dat er een overzicht van bijna 200 objecten uit de Perzische kunst naar Nederland komen. De tentoonstelling vertelt aan de hand van de kunst het verhaal van het Perzische rijk. Een land, beschouwd als een bakermat van de Westerse beschaving, dat werd geregeerd door inheemse maar ook Griekse, Arabische, Mongoolse en Turkse dynastieën. Het verhaal start met de Acheameniden (ca. 700-330 v. Chr.) Grote rijkdom kende deze dynastie en dat is terug te zien in een bas-reliëf uit de stad Persepolis. Het nomadische volk, de Scythen, namen kostbare gouden objecten mee in hun grafheuvels. Later werd dit gebied onderdeel van het Russische Rijk dat na opgravingen het onderbracht in hun eerste museum. Alexander de Grote bracht Hellenistische invloeden in Perzië. Zilveren schalen met jachttaferelen komen uit deze periode. In de vroege Middeleeuwen deed de islam haar intrede in de Perzische cultuur. De beeldtaal van de kunst veranderde zoals te zien is bij de bronzen en aardewerkencollectie. Bijvoorbeeld een van de hoogtepunten van de tentoonstelling: een afbeelding van een fries ter grote van 22 tegels, uit het mausoleum van Pir Husayn.

Duizend-en-een-nacht

In Europa geniet de Perzische miniatuurkunst uit de vroeg Middeleeuwen al sinds de 19e eeuw aanzien. "De miniaturen tonen een sprookjeswereld van Duizend-en-een-nacht", vertelt het Hermitage. Maar ook meer realistische beelden vol met details zijn te zien op de bijna veertig miniaturen en boekmanuscripten van de tentoonstelling. Het museum in Amsterdam geeft verder nog aandacht aan het Iraans keramiek in de zalen die zich richten op de 15de tot en met de 18de eeuw, de bloeiperiode van de Perzische kunst. Glaskunst met reukflesjes in de vorm van zwanen of fragmenten van mensen en vogels uit kostbare weefsels zijn enkele andere voorbeelden. De tentoonstelling besluit met een overzicht van kunst uit de laatste grote Perzische dynastie, die van de Quadjaren. De organisatie vertelt: "Aan het einde van de 18e eeuw veranderde de stijl van de Perzische kunst en bracht wederom schittering, luxe en weelderigheid." Kenmerken die als een rode draad lopen door drie eeuwen oosterse culturele rijkdom.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 mei 2007 - 2507

Activiteiten H'ART Museum

Binnen enkele weken te bezoeken

Happy Birthday Amsterdam


Vandaag kondigt H’ART Museum in Amsterdam een speciaal programma aan dat ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de Nederlandse hoofdstad wordt voorbereid. Het museum laat weten groots uit te...