door

Money, money, money

archief oud artikel 22 mei 2007 Utrecht, Utrecht Op 25 mei opent het Geldmuseum in het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Een nieuw museum dat in de vorm van een Science Center het onmisbare levensmiddel tentoonstelt. Geld is de samenbindende factor op alle terreinen van het leven. Het museum wil vele geldvragen beantwoorden en start met de tijdelijke tentoonstelling 'Kunst van Geld', 300 op bankbiljetten gebaseerde werken van kunstenaars als Jan Cremer en Herman Brood.

Science center

Geld, het heeft een enorme impact op ons leven, overal ter wereld. 'Wat doen mensen met geld en wat doet geld met mensen?', is de centrale vraag waar het Geldmuseum een antwoord op wil geven. Dit gebeurd aan de hand van vaste en tijdelijke tentoonstellingen. Objecten, computers, spel, filmpjes en activiteiten zijn de hiervoor gebruikte middelen, want het wil een Science Center zijn geen duffe zaal met munten en papier. Toch maken oude munten en geld uit verre landen wel onderdeel uit van de collectie, maar die zijn dan ook echt bijzonder. Denk bijvoorbeeld aan Griekse, Keltische, Byzantijnse en Romeinse munten, muntgewichten, stempels, penningen of antieke Thaise betaalmiddelen. De Loonstrook is de hoofdruimte van het Utrechtse museum, ander zalen dragen namen als de Jackpot, de Schatkamer en de Gouden Berg. Ook kan de bezoeker vanuit het museum een blik werpen in de fabriekshal van de Koninklijke Nederlandse Munt waar de euromunten worden geslagen.

Kunstig geld

De Reflex Modern Art Gallery in Amsterdam gaf 248 (inter)nationaal bekende kunstenaars opdacht om van een stapel bankbiljetten een kunstwerk te maken. Onder de naam ‘Kunst van geld' zijn de 348 kunstwerken, niet groter dan een A4, voor het eerst te zien in het nieuwe Geldmuseum. Kunstenaars als Rob Scholte, Keith Haring, Marte Röling, Klaas Gubbels en Jan Cremer verleenden medewerking. De expositie is tot 16 september te bezoeken.

Het Geldmuseum is een bundeling de collecties van het voormalige Rijksmuseum Koninklijk Penningkabinet, De Nederlandsche Bank (numismatische afdeling) en het voormalig Nederlands Muntmuseum. Het museum wil het onderwerp ‘Geld’ in de volle breedte uitwerken, ook het maatschappelijke belang speelt hierbij een rol. Naast tentoonstellingen biedt het Geldmuseum daarom ook lezingen, symposia, publicaties en/of workshops.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 mei 2007 - 2762