door

Bokswedstrijd in de dierentuin

Blijdorp viert 150-jarig bestaan met expositie De Tijdreis

archief oud artikel 30 mei 2007 Rotterdam, Zuid-Holland De twee spitssnuitkrokodillen in de Rivièrahal maakten een groot gedeelte de historie van Blijdorp mee: van het bombardement in 1940 tot de recente ontsnapping van Bokito. Expositie De Tijdreis gunt bezoekers tot en met de winter een blik op de geschiedenis van de Rotterdamse dierentuin in de afgelopen 150 jaar.

Bezoekers van de dierentuin kunnen met een speurtocht teruggaan in de tijd. Op 18 mei 1857 wordt de Rotterdamsche Diergaarde geopend. Die opening is het gevolg van een uit de hand gelopen hobby: de in 1955 door de spoorwegbeambten F. van der Valk en G.M. van den Bergh gelanceerde fazanterie. Bezoekers van Diergaarde Blijdorp zullen er niet veel meer van zien; vandaag de dag is Blijdorp een moderne dierentuin.

Henri Martin

Expositie De Tijdreis toont die rijke historie. De tentoonstelling is geschikt voor alle leeftijden, zo belooft Blijdorp. “Met een speurtocht reis je langs een aantal historische locaties in de tuin waar tijdmachines je letterlijk mee terug nemen in de tijd met geluid, filmbeelden en totale sfeer.” De tocht leidt langs de de drie directeuren van de dierentuin. Bezoekers kunnen op visite gaan bij Henri Martin, de eerste directeur én leeuwentemmer, Frederik Appelman, directeur in de jaren vijftig en Ton Dorresteijn, de huidige dierentuinbaas. Ook krijgt jong en oud een beeld van de gebombardeerde diergaarde: ze kunnen door de ruïnes van net na het bombardement wandelen. Andere opmerkelijke dingen zijn de opgezette dieren uit het vooroorlogse Blijdorp.

Collectieve geheugen

Niet alleen de dieren zijn voor het voetlicht gehaald. Bezoekers krijgen eveneens een beeld van hun voorgangers van de afgelopen anderhalve eeuw. Honderden Rotterdammers stuurden hun familiefoto's op naar de dierentuin. Met dit luchtiger onderdeel van de tentoonstelling geeft Blijdorp een beeld van vier generaties dierentuinbezoekers. De dierentuin noemt het zelf het 'collectieve geheugen' van de bezoekers. Dat Blijdorp vroeger veel meer dan alleen een dierentuin was, is eveneens te zien. Kort na de oorlog vinden er in de historische Rivièrahal evenementen plaats die weinig meer met een dierentuin van doen hadden. Historisch is de bokswedstrijd van bokslegende Bep van Klaveren. Maar ook antiekbeurzen, grootscheepse diners en muziekoptredens worden er gehouden. Blijdorp toont met foto's en films uit het gemeentearchief hoe het er destijds in de hal aan toe ging. Dit gedeelte van De Tijdreis laat dan ook een heel andere kant van de Rotterdamse dierentuin zien.

Nestors

Wie herinneringen wil delen met de oudste bewoners van Blijdorp, moet even langs de twee spitssnuitkrokodillen - eveneens in de Rivièrahal te vinden - lopen. De twee zijn waarschijnlijk al zeventig jaar oud. Een leeftijd die menig dierentuinbezoeker nog lang niet heeft. Beide nestors van Blijdorp maakten al verschillende 'grote' gebeurtenissen mee: van het bombardement in 1940 tot de ontsnapping van gorilla Bokito nog niet zo lang geleden. De vele kwartjes, guldens en euro's in het verblijf tonen aan dat beide krokodillen al die jaren bijzonder populair waren.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 mei 2007 - 3642