door

De bijzondere piloten van Vliegklas 1926

archief oud artikel 20 juni 2007 Soesterberg, Utrecht Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat Vliegklas 1926 haar vliegopleiding voltooide. In het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg is tot eind augustus 2008 de gelijknamige expositie te zien over deze klas piloten. “Een bijzondere lichting die bijdroeg aan de ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland.”

Bij toeval stuitte militaire historicus Jacques Bartels bij het opruimen van de nalatenschap van zijn tante op historisch waardevolle documenten. Het waren de opleidings- en loopbaanpapieren van de in 1932 in Nederlands-Indië verongelukte Lucas Blink. Het inspireerde Bartels tot een zoektocht naar het leven van de vliegenier van de Marineluchtvaartdienst. Hij kwam uit bij de vliegklas van midden jaren '20 aan de Vliegschool van Versteegh op vliegbasis Soesterberg, het domein van de Luchtvaartafdeling van de vooroorlogse luchtmacht.

Bijzondere lichting

Over die klas gaat de expositie 'Vliegklas 1926'. “Al spoedig bleek het om een bijzondere lichting te gaan, die na afronding van haar opleiding, in de meest brede zin van het woord, bijdroeg aan de ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland”, aldus het luchtvaartmuseum. Dat probeert de tentoonstelling in beeld te brengen. Ook laat de expositie de betekenis van Vliegkamp Soesterberg voor de ontwikkeling van de Nederlandse luchtvaart zien. Bovendien komt naar voren hoe het de leerlingen van Vliegklas 1926 na de voltooiing van hun opleiding verging.

Stempel

In de klas van Lucas Blink zaten enkele later beroemde medeleerlingen. Tot Blinks klasgenoten behoorden onder meer Koene D. Parmentier, de latere gezagvoerder van de Uiver tijdens de Londen-Melbourne-race (1934), de vlieger-schrijver Adriaan Viruly en Merijn van Giessen, die bekendheid kreeg als weervlieger op IJsland tijdens het Tweede Internationale Pooljaar (1932-1933).Kortom, allen piloten van grote klasse. “Niet alleen in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog, maar ook tijdens en daarna drukten zij mede hun stempel op de grote veranderingen die de luchtvaart onderging.”

Commandant Luchtstrijdkrachten Luitenant-Generaal J.H. de Jong in het Militaire Luchtvaart Museum opent donderdag 21 juni de expositie. Vanaf vrijdag tot eind met eind augustus 2008 is de tentoonstelling 'Vliegklas 1926' in het museum te zien. Bij de expositie is een boekje uitgegeven dat te koop is in de Museumwinkel.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 juni 2007 - 1548