door

Madurodam krijgt miniversie hunebed D27

Grootste hunbed in het klein staat vanaf eind september in Den Haag

archief oud artikel 22 juni 2007 Borger, Drenthe Madurodam krijgt een mini-hunebed. Het Borger hunebed D27 is daar vanaf eind september op schaal te zien. Met de plaatsing van het miniatuurhunebed wordt volgens het Hunebedcentrum in Drenthe een historische fout hersteld.

Het hunebedmuseum spreekt zelfs van een 'historische vergissing'. Die zal binnen afzienbare tijd worden hersteld, zegt het Hunebedcentrum. Naar verwachting wordt eind september een miniatuurhunebed in Madurodam geplaatst. Gekozen is voor het grootste hunebed van Nederland: D27 bij Borger.

Hunebedhoofdstad

De provincie Drenthe betaalt de miniatuurversie van het Borger hunebed. Madurodam kan binnenkort 5000 euro op haar rekening bijgeschreven zien worden. Met dat geld komt het idee van enkele Borger ondernemers van de grond. Onder meer met het miniatuurhunebed wil de Drentse gemeente zich onder de naam Borger Hunebedhoofstad profileren als hunebedhoofdstad van Nederland. “Het project stelt zich ten doel Borger veel duidelijker met hunebedden op de kaart te zetten dan nu het geval is.”

Grafkamers uit de prehistorie

Hunebed zijn de graven van de prehistorie. Langs heel de West-Europese kust zijn de oeroude grafkamers te vinden. Van Portugal tot Denemarken. Bovendien staan ook in Groot-Brittannië en Ierland hunebedden. De grafkamers werden ongeveer 3000 jaar voor Christus gebouwd door de eerste Drentse boeren, ook wel het Trechterbekervolk genoemd. D27 in Borger ook. Het is één van 56 hunebedden in Nederland. D1 tot D54 staan in Drenthe, G1 en G5 in Groningen. De letters voor de cijfers geven de provincie aan waar de graven liggen. Vanaf eind september komt daar het miniatuurhunebed in Madurodam.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 juni 2007 - 1111