Drents Museum laat bezoekers kennismaken met archeologie
archief oud artikel 25 juli 2007 Assen, Drenthe NÃét naar Assen komen als je liever lui dan moe bent, raadt het Drents Museum bezoekers aan. Wie dat niet is, kan zich een echte archeoloog wanen. Tijdens de ‘Expeditie Archeologie!' zijn tot en met 16 september 2007 aspirant-onderzoekers van 8 tot 88 jaar welkom.
Omdat archeologische vondsten vaak talloze vragen oproepen, organiseert het museum deze doe-tentoonstelling. “Om een antwoord te krijgen op deze vragen proberen archeologen sommige voorwerpen uit het verleden te reconstrueren. De reconstructies worden als experiment uitgevoerd en leveren daarbij vaak een schat aan informatie op over de kennis en technische vaardigheden van onze vooroudersâ€, zo schrijft het museum. Jong en oud mag op dezelfde manier zelf ondervinden hoe voorwerpen uit het verleden gebruikt werden.
Schaatsen
Met replica's van ongeveer 150 originele prehistorische en middeleeuwse voorwerpen, afkomstig uit de collecties van Nederlandse, Duitse en Belgische musea, kunnen de onderzoekers-in-spé aan de slag. “In de buurt van de originele voorwerpen liggen de reconstructies waarmee de experimenten kunnen worden uitgevoerd. In duidelijke werkstappen en tekeningen staat aangegeven wat de bezoeker moet doen om het experiment ter plekke uit te voeren.†Bezoekers kunnen twee soorten experimenten doen: praktische en wetenschappelijke experimenten. Bijvoorbeeld het bewerken van een barnsteen, het maken van een Romeinse maliënkolder of schaatsen op middeleeuwse glissen (de schaats van die tijd). Mocht het niet lukken: museummedewerkers staan klaar om het publiek te hulp te schieten.
Startpunt
Voor wie van het experimenteren geen genoeg kan krijgen, zijn er ook nog demonstraties. Elke woensdag en zondag doen specialisten voor hoe onze voorouders dagelijks bezig waren. Kijk bijvoorbeeld hoe Therese van Hoogdalem wol op met plantaardige verf verft, hoe Klaas Kloosterhuis bezig is als een middeleeuwse smid of Ton van Grunsven vuurstenen bewerkt. Deze activiteiten nadoen, kan helaas niet. Wie dat toch wil, zal toch echt zelf archeoloog moeten worden. Misschien is ‘Expeditie Archeologie!' dan ook wel het startpunt van een diepgravende carrière.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 juli 2007 - 2101