door

Ouders onderschatten zonnestralen

Kinderen vaak onnodig verbrand

archief oud artikel 30 juli 2007 Ouders onderschatten het gevaar van de zon voor hun kind. Ruim dertig procent van de kinderen verbrandt eens of meerdere keren per jaar. Vaak door gebrek aan goede bescherming. Dat blijkt uit het in juli verschenen onderzoek ‘Ouders en kinderen in de zon' van de KWF Kankerbestrijding en de Universiteit van Maastricht.

Veertig procent van de ouders weet niet dat het risico op huidkanker vergroot, als hun kind vaker verbrand. Toch vind een ruime meerderheid van de opvoeders dat zij hun kind goed tegen de zon beschermen. Het onderzoek bewijst het tegendeel.

Insmeren

Als ouders al naar de zonnebrandcrème grijpen, dan is dat vooral op het strand of op het zwembad. Het gevaar van de zon vergeten de vaders en moeders als hun kind ‘gewoon' buiten speelt. Desondanks is insmeren nog veruit de meest gebruikte bescherming tegen de zon. Kinderen dragen zelden een hoedje of petje. In de schaduw zitten ze vaak al evenmin. Meisjes smeren zich opvallend vaker in dan jongens. Over het algemeen beschermen moeders zichzelf en hun kind beter tegen de zon dan vaders. De kennis over de risico's van zonnen is zowel bij kinderen als hun ouders of verzorgers beperkt. Slechts een klein deel van de deelnemers hebben alle vragen van de test goed. Aan het onderzoek deden in totaal 672 ouders of verzorgers en kinderen mee. Bij kinderen deden evenveel jongens als meisjes de test op internet. Bij de ouders waren dit overwegend moeders.

Effect

Het onderzoek, dat in mei plaatsvond, had als doel het bewustzijn van ouders en kinderen te verhogen, als het gaat om het risico van zonverbranding. Dit doel wil het KWF Kankerbestrijding bereiken door middel van de campagne 'Te veel zon is niet gezond'. Deze campagne duurt tot het einde van de zomer. Sinds de jaren '80 voert het KWF Kankerbestrijding jaarlijks campagne voor verstandig zonnen ter voorkoming van huidkanker. De laatste jaren richt het KWF Kankerbestrijding zich daarbij vooral op kinderen en hun ouders of verzorgers. Zo ook het onderzoek in 2005. Hieruit bleek dat de campagne 'Te veel zon is niet gezond' nog niet veel effect had in het zongedrag. Als reden daarvoor gaf KWF Kankerbestrijding de onbekendheid van de campagne. In hoeverre de bekendheid sinds 2005 is toegenomen is nog niet te zeggen. In oktober volgt waarschijnlijk een nieuw onderzoek. Dan onderzoekt het KWF Kankerbestrijding opnieuw de effectiviteit van de campagne 'Te veel zon is niet gezond'. "Om te zien of de mensen de boodschap begrijpen. Je kunt wel steeds zeggen 'smeren, smeren, smeren', maar de mensen moeten het ook doen!", aldus Marsja Meijer, persvoorlichter KWF Kankerbestrijding.

Dagje zonnen kan leiden tot huidkanker

Zon is goed voor de mens. Maar zoals bij de meeste dingen, té veel zon niet. Van te veel zon kan iemand huidkanker krijgen. Doordat de UV-straling van de zon de huidcellen kan beschadigen. Hierdoor kan de celdeling in de war raken, met als gevolg dat de cel zich blijft delen. Zo begint huidkanker. Na een dagje zonnen ontstaan er in elke huidcel van die beschadigingen. Maar niks aan de hand! Het lichaam kan de beschadigingen repareren. Tenzij er te veel kapotte cellen zijn, dan kan het lichaam de cellen niet herstellen. Hoe meer UV-straling, hoe groter de kans dat de cel voor het leven beschadigd is. Dat kan leiden tot huidkanker. Kinderen hebben een extra kwetsbare huid. Vanwege hun groeiende lichaam, heeft hun lichaam minder tijd om de beschadigde cellen te herstellen. Rond vijftien jaar stoppen de meeste kinderen met groeien. Daarom is bescherming tegen zonlicht extra van belang voor kinderen tot en met vijftien jaar.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 juli 2007 - 904