Tentoonstelling door bijzondere familieband
archief oud artikel 6 augustus 2007 Dordrecht, Zuid-Holland Hij was een bankier. Zij een dochter uit een familie die een belangrijke rol speelde in Dordrecht. Simon van Gijn en Cornelia Agatha Vriesendorp trouwden op 14 april 1864. Hun verbintenis zorgt tot op heden voor een bijzondere band tussen de families. Het huis van het overleden echtpaar in Dordrecht is beter bekend als 'SIMON VAN GIJN - museum aan huis'. Tot en met 28 oktober is daar een nieuwe portrettenreeks van de familie Vriesendorp te zien op de tentoonstelling 'Familie in beeld - Vriesendorp uit Dordrecht'.
Bezoekers van de tentoonstelling kunnen tegelijk zien hoe een burgerhuis in de negentiende eeuw eruitzag. Het SIMON VAN GIJN - museum aan huis is nog zoveel mogelijk in de oude staat gelaten. Eén van de vertrekken is het concrete voorbeeld van de relatie tussen de van Gijns en de Vriesendorpers: de 'Vriesendorpsalon'.
Cornelia Agatha Vriesendorp
De salon was het domein van Cornelia Agatha Vriesendorp. Hier ontving mevrouw Van Gijn haar bezoek. Op haar trouwfoto, die in de ruimt hangt, is de bruid afgebeeld in een witte jurk. Bijzonder in die tijd. In 1889 stierf de vrouw van Simon van Gijn kinderloos. Toch is zij één van de bekendste vrouwen van de Vriesendorpfamilie. Ze verbond de namen Vriesendorp en Van Gijn, waardoor er nu nieuwe portretfoto's van de Vriesendorpers in het museum zijn te zien. De huidige Vriesendorpers zijn erg blij met deze relatie. Als dit huwelijk er niet was geweest, zou er nu geen Vriesendorpsalon zijn in het museum. Deze salon betekent veel voor de familie, want het is een bijzondere herinnering aan hun familiegeschiedenis waar ze letterlijk door heen kunnen lopen.
Drie eeuwen
Niet voor niets noemen ze deze kamer op de website van hun 'Familie-Vereeniging'. De vereniging bewaart en verzamelt de familiegeschiedenis van de Vriesendorpers. Een periode van drie eeuwen in Dordrecht. Inmiddels bestaat de vereniging honderd jaar. De aanleiding voor de nieuwe portrettenreeks. Deze foto's zijn gemaakt door tien moderne fotografen. Daarnaast zijn er fotoportretten van de achttiende en negentiende eeuw van de familie Vriesendorp te zien. Met de tentoonstelling wil het geslacht het heden en verleden van henzelf en hun relatie met Dordrecht in beeld brengen.
De Dordrechtse familie Vriesendorp heeft altijd een actieve rol gespeeld in de samenleving. In 1703 vestigde hun stamvader Hendrik Vriesendorp zich in Dordrecht. De Vriesendorpers hebben verscheidene sportverenigingen opgericht en sommige familieleden zaten in de gemeenteraad of besturen van culturele, liefdadige en sportieve organisaties. Ook heeft de familie de oudste, geregistreerde foto in Nederland op hun naam staan. Deze foto uit 1848 is in augustus te zien op de tentoonstelling 'Familie in beeld - Vriesendorp uit Dordrecht'.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 augustus 2007 - 1740