door

Tiengemeten: stille wildernis in de Randstad

Mix van natuur en cultuur op eiland in Haringvliet

13 augustus 2007 bijgewerkt: 11 oktober 2018 Zuid-Beijerland, Zuid-Holland REPORTAGE - Als een vogel zo vrij, zo voelt een bezoeker zich op het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten. Het natuurgebied lokte ook de redactie van DagjeWeg.NL naar dit lustoord voor natuur- én cultuurliefhebbers. Een reportage.

Zo'n twintig mensen staan er te wachten bij veerpont Sint Antonius. Sommigen met een fiets, anderen met een verrekijker. Op naar Tiengemeten. Het vertrek van de boot, geverfd in de paars-gele kleuren van Natuurmonumenten, laat niet lang wachten. Spoedig kruipt er gitzwarte rook uit de schoorsteen van de pont. Als de besnorde veerman zijn vaartuig het Vuile Gat over loodst, lonkt het Zuid-Hollandse eiland in de verte. Nog geen kwartier later meert de boot op Tiengemeten aan. Het gevoel bekruipt de bezoeker op een onbewoond eiland aan te komen. Auto's, uitgezonderd bestemmingsverkeer, zijn verboden. Medewandelaars worden stipjes in de verte. Verder zijn er alleen jagende bruine kiekendieven, biddende torenvalken en voor de oplettende waarnemer enkele kleine zilverreigers te bespeuren.

Gerda Verburg

De in de folder beloofde visarend laat zich - ondanks het fraaie weer - helaas niet zien. Toch is er hoop, weet Eduard Reuvers, boswachter van Tiengemeten. “Misschien gaan visarenden hier, of in de omgeving van het eiland, wel broeden”, verklapt hij. “Regelmatig worden ze hier en in de omgeving gezien.” Reuvers kan het weten. Hij is al acht jaar boswachter op het eiland, gelegen ten zuiden van de Hoeksche Waard. Hij weet nog hoe het eiland eruitzag ten tijde van de akkerbouw. “Alleen maar akkers.” Toen Natuurmonumenten Tiengemeten in 1997 kocht, was er nog weinig natuur te vinden. De laatste boer vertrok in 2005. Na jaren graafwerk werd het natuurgebied in het voorjaarvan 2007 geopend door de kersverse landbouwminister Gerda Verburg.

Vliedberg

Ongeveer 700 hectare nieuwe natuur is nu beschikbaar voor de bezoeker. Over het eiland zijn drie wandelroutes uitgezet. Die voeren langs de gebieden Weemoed, Weeld en Wildernis. Vanaf de Vliedberg hebben bezoekers een fraai uitzicht over het natuurschoon. “Bijzonder aan Tiengemeten is dat het een eiland in ontwikkeling is”, legt Reuvers uit. “Ook is het een van de weinige natuurgebieden met een grote oppervlakte. Bovendien zie je hier geen mens. Als er in het weekend duizenden bezoekers komen, zie je die niet. Die 'lossen op' en verspreiden zich over heel het eiland.” De boswachter zegt dat iedereen op het eiland aan zijn trekken komt. Zeker in de toekomst, als het Rien Poortvliet Museum en de dependance van Streekmuseum Hoeksche Waard open gaan. Ze vormen volgens Reuvers een extra reden om te komen. “De cultuurliefhebber komt voor de musea en wandelt een rondje, de natuurliefhebber wandelt op het eiland en bezoekt en passent ook nog de musea.Wij bieden mensen een totaalpakket aan: voor elk wat wils.”

Muggen

Reuvers heeft gelijk. Tijdens de wandeling is er geen sterveling te bekennen. De stilte verkondigt haar boodschap. Alleen in de verte is menselijke activiteit zichtbaar. Zeilboten die voorbij varen en autoverkeer dat zich haast over de Haringvlietbrug. De enige wezens die om aandacht vragen zitten de wandelaar letterlijk en figuurlijk op de huid. Talloze muggen vormen een wolk vol gezoem: het enige nadeel van Tiengemeten.

Sommige bezoekers betreuren nieuwe natuur Tiengemeten

Het is ongelooflijk maar waar. Niet iedereen is blij met de komst van de nieuwe natuur op Tiengemeten, stelt boswachter Reuvers. Hij ontmoet bezoekers van het eiland die de veranderingen op het eiland in het Haringvliet maar niets vinden. “Die mensen kijken alleen naar het economisch rendement. 'Natuur levert immers geen geld op.' Als er industrieterreinen, vliegvelden of havens gebouwd worden, hoor je ze niet. Ik vind het dan ook bijzonder vreemd dat het eiland bezoeken.” De boswachter betreurt die houding, hij noemt het 'jammer' dat mensen die mening hebben. Aan Natuurmonumenten de uitdaging hen ook te overtuigen: ook toerisme kan economisch én ecologisch rendabel zijn.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2018-10-11 10:31:50 · Gepubliceerd: 13 augustus 2007 - 10526