door

Meisjes uit Arnhem

archief oud artikel 22 augustus 2007 Arnhem, Gelderland De meisjes van Arnhem kennen vele vormen. Of het nu het beroemde koekje is, Audrey Hepburn, de laatste hertogin van Gelre of een onbekende prostituee. Arm, rijk, beroemd, onbekend en eetbaar. Vorig jaar startte een promotiecampagne onder de naam 'Arnhemse meisjes…? Made in Arnhem'. Nu is in het Historisch Museum Arnhem tot 13 januari 2008 een tentoonstelling te zien over deze beroemde boegbeelden van de stad in het oosten.

De filmster en de prosituee

Met de 'Arnhemse meisjes' als uitgangspunt wil het museum een aparte invalshoek geven aan de geschiedenis van Arnhem en de vrouw in bredere zin, blijkt uit eigen omschrijving van het cultuurhistorische museum. De lokale lekkernij wordt niet vergeten, maar de vrouwen uit de stad krijgen alle aandacht. Arnhem zelf is trots dat ze ooit onderdak bood aan de bekende filmster en stijlicoon Audrey Hepburn. Als kind woonde ze enkele jaren met haar aristocratische moeder in Arnhem of ging op bezoek bij haar grootvader in Huis Zijpendaal. Als tegenstelling voert het museum vondelinge Tonnie van den Herik op. Drank, drugs en prostitutie zijn kernwoorden in haar leven. Op eigen kracht kickte ze vijftien jaar geleden af en ontfermt zich nu over danklozen en verslaafden.

Vroom en vrijgevochten

"Zowel wat betreft onderwerpen als voorwerpen is ‘Arnhemse meisjes' een veelzijdige expositie. De getoonde objecten lopen uiteen van schilderijen, tekeningen, foto's en prenten, tot serviesgoed, glaswerk, textiel en sculptuur. Bovendien beslaan ze een aantal eeuwen van de kunstgeschiedenis", vertelt het historisch museum. Werk van de 18-eeuwse schilderes Margaretha Wulfaet is gecombineerd met een kinderboek van Rie Cramer en een hedendaagse foto van een SM-meesteres. De goede werken van de laatste hertogin van Gelre komen aan bod net als Marga Klompé, in 1956 de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Ook Loesje, het fictief meisje dat posters met kritische en humoristische teksten ondertekent en ophangt, werd 'geboren' in Arnhem. "Het aanbod van meisjes is breed: van jong tot oud, arm tot rijk, anoniem tot wereldberoemd, vroom tot vrijgevochten."

Meer meisjes

Het museum organiseert parallel aan de tentoonstelling enkele activiteiten. Op 16 september geven Loesjes een workshop met als thema maak je eigen 'Arnhemse Meisjes' Loesje poster. Conservator Esther Dieltjes geeft op 21 september een lezing over de tentoonstelling. In oktober en november volgen nog een foto-expositie van Colin Wilson & Kees Crone en een workshop portret & naaktfotografie door Theo Jennissen.

Stad om rekening mee te houden

Arnhem timmert er lustig op los, ook op toeristisch gebied. Recent verwierf de stad het recht om het nieuwe Nationaal Historisch Museum op haar grondgebied te bouwen. De Mode Biënnale groeit en verwijst naar het vele creatieve (mode)talent dat de stad de laatste decennia aflevert. En Arnhem mag zich in het laatste weekend van augustus locatie noemen van het grootste kampioenschap Living Statues ter wereld. De campagne 'Arnhemse meisjes…? Made in Arnhem' wil de unieke Arnhemse kwaliteiten in de schijnwerpers zetten. Hoe een klein koekje uitgeroeide tot tentoonstellingsnaam en stadssymbool.

Lokale lekkernij

Arnhemse meisjes zijn ovale hardgebakken koekjes die rijkelijk zijn bestrooid met suiker. De koekjes werden voor het eerst gebakken in 1829 door bakker Hagdorn in Arnhem. De koekjes in de kenmerkende blikjes zijn nu een gewild souvenir en internationaal bekend als 'Arnhem biscuits'. Het Hilton in Groot-Brittannië heeft ze op de menukaart staan als ingrediënt van een rabarberdessert. De bekende schrijver Roald Dahl was na een bezoek aan Arnhem zo onder de indruk van de koekjes dat ze een plek hebben gekregen in het 'Roald Dahl's Revolting Recipe cookbook'.
Bron: Wikipedia

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 augustus 2007 - 4737