Meer dan veertig wijnbouwers doen mee
archief oud artikel 21 september 2007 Baarn, Utrecht De Nederlandse wijnbouw zit in de lift. Ook het Nationaal Wijninstituut merkt dat: een recordaantal van 135 soorten wijnen doen dit weekend mee aan de Nationale Wijnkeuring van Nederlandse Wijnen.
Verviervoudiging
Die wijnen zijn afkomstig van 43 Nederlandse wijnbouwers. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar. Toen deden er dertig wijngaardeniers mee. “De enorme toename heeft alles te maken met de verviervoudiging van het Nederlandse wijnbouwareaal in de afgelopen vijf jaar en met de ambitie om wijnen van zo hoog mogelijke kwaliteit te maken,†zegt het Nationaal Wijninstituut. “Voor de wijnboeren is de jaarlijkse keuring dé gelegenheid om te weten te komen hoe ze er op dit punt voor staan.â€
Kasteel Groeneveld
De meeste deelnemers komen dit jaar uit de provincie Gelderland met 14 wijngaarden. Goede tweede is Limburg met zeven wijngaarden. Noord-Brabant, Overijssel, Zuid-Holland en Noord-Holland leveren ook minimaal twee wijngaardeniers. Flevoland, Utrecht en Zeeland zijn ieder met één wijngaard vertegenwoordigd. Welke wijnen een medaille krijgen wordt zondag bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking. Die vindt dit keer plaats vindt in Kasteel Groeneveld in Baarn. De prijsuitreiking vormt de opmaat voor de Nationale Wijnweek. Die begint een week later met de open dag van zestig Nederlandse wijngaarden.
De keuring van de wijnen is een verhaal apart. Vanwege de vele inzendingen heeft het Nationaal Wijninstituut drie proefpanels van vinologen opgeroepen. Die geven beoordelingen op basis van het internationale 100-puntensysteem. Hierbij kijken de wijnkenners naar zaken als de kleur, de helderheid, het aroma, het bouquet en de afdronk van de wijnen. De beste wijnen krijgen 96 tot en met 100 en verdienen het predikaat 'uitzonderlijk', de 'slechte' en 'betreurenswaardige' wijnen krijgen tussen 50 en 59 punten. Vinoloog Ton Kolsteeg, voorzitter van de keuringscommissie, reikt zondag de prijzen uit.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 september 2007 - 746