door

Haagse kak

archief oud artikel 24 september 2007 Den Haag, Zuid-Holland Pim Fortuyn was een hedendaags boegbeeld van stijl en mode in de Haagse kringen. Dat blijkt uit de tentoonstelling 'Haagse Hofmode' in het Gemeentemuseum van Den Haag. Naast de dandy uit de 21ste eeuw zijn het vooral kledingstukken uit de 18de tot de 20ste eeuw die het Haagse leven en de bijbehorende mode laten zien. Tot 2 december 2007 pronken de baljaponnen, van bekende Haagse en internationale modehuizen, met hun rijkdom aan kant, goud en borduursels.

"Haagse Hofmode toont aan dat de Haagse wereld die verleden tijd lijkt, in veel opzichten nog verrassend actueel is," is de mening van het Gemeentemuseum. Dit wordt nog eens geïllustreerd aan de hand van enkele topstukken uit de garderobe van Pim Fortuyn (1948-2002) die zich in zijn 'Haagse tijd' graag kleedde als een moderne dandy. In zijn onberispelijk kleding was hij een opvallende verschijning. Een paar eeuwen terug zou hij opgaan in de massa. Modieuze kleding bepaalde toen de dagelijkse presentatie van een ieder die mee wilde doen in de invloedrijke Haagse wereld.

Leven als hofdame

Als hofdame van koningin-moeder Emma wist jonkvrouw Henriëtte van de Poll (1853-1946) precies wat ze moest dragen in de Haagse kringen. Een wereld van hof, adel, politiek en ambassades. Uit haar brieven blijkt dat in dat milieu mode van levensbelang was. Ontvangsten, diners, bals, inhuldigingen, huwelijksplechtigheden en rouw waren de hoogte- en dieptepunten uit het leven van een hoveling. De tentoonstelling toont een grote collectie kledingstukken van deze jonkvrouw." Achter elk kledingstuk gaat een bijzonder verhaal schuil, dat de geschreven en ongeschreven regels van het Haagse hof blootlegt," vertelt het Gemeentemuseum. Een grote collectie kledingstukken van Henriëtte van de Poll maken deel uit van de tentoonstelling, verder aangevuld met japonnen van andere dames uit hofkringen.

De dame en de dandy

Toneelspeelster Fie Carelsen (1890-1975) en concertzangeres Else Rijkens (1898-1953) waren ooit grote namen in het Haagse uitgaansleven. Hun creaties, onder andere van Franse en Engelse couturiers, staan naast jurken van hofleveranciers als Maison Kühne en Maison De Bonneterie. Maar ook de mannen en hun kleding komen aan bod. Het museum zegt hierover: "De Haag telde begin 20e eeuw ook verscheidene dandy's, onder wie schrijver Louis Couperus (1863-1923), die altijd tot in de perfectie verzorgd en gekleed was."

De vormgeving van de tentoonstelling is in handen van Maarten Spruyt. Hij is stylist en art director voor ontwerpers als Marlies Dekkers, Bernhard Willhelm en Tommy Hilfiger. Ook de tentoonstelling Fashion NL in 2006 werd door hem vorm gegeven.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 september 2007 - 2937