Limburgse hoofdstad kandidaat voor Culturele Hoofdstad van Europa in 2018
archief oud artikel 24 september 2007 Maastricht, Limburg Maastricht wil in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa worden. Dat maakten de stad en de provincie Limburg maandag bekend. Tot eind volgend jaar neemt de Limburgse hoofdstad de tijd om te onderzoeken of dat plan haalbaar is.
Mocht het zover komen dan zou Maastricht de derde Nederlandse stad worden die de titel krijgt. Eerder waren Amsterdam (in 1987) en Rotterdam (in 2001) al Culturele Hoofdstad van Europa. Nederland is in 2018 weer aan de beurt een kandidaat te leveren voor de titel. De Limburgse hoofdstad wil zich nu als eerste kandidaat stellen.
Knoop
Een definitief besluit hebben de provincie Limburg en haar hoofdstad nog niet genomen. Eind 2008 wordt die knoop daadwerkelijk doorgehakt. De stad en provincie gaan eerst kijken of ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of Maastricht een goed cultureel programma kan aanbieden. De verkiezing tot Culturele Hoofdstad van Europa kan positieve gevolgen hebben voor cultuur en economie, zeggen beide partijen. De uitverkiezing heeft mogelijk positieve effecten op de grote werkloosheid, het te laag gemiddeld opleidingsniveau en de te hoge graad van vergrijzing in de Limburgse hoofdstad.
Sibiu
Maastricht moet nog even wachten voor ze weet of ze ook daadwerkelijk de Culturele Hoofdstad van Europa wordt. Pas in 2012 neemt de Europese Unie de kandidaatstelling in behandeling. Dit jaar zijn Luxemburg, hoofdstad van het gelijknamige land, en de Roemeense stad Sibiu die eer ten gevallen.
De titel Culturele Hoofdstad van Europa bemachtigen is voor een stad nog een hele klus. De kandidaatstelling is nog maar het begin van een lange procedure. Desbetreffende stad moet aan een hele rits voorwaarden voldoen. De stad moet onder meer culturele evenementen en economische activiteiten rondom cultuur bevorderen. Bovendien moet ze brede lagen van de bevolking daarbij betrekken. Ook de dialoog tussen de Europese culturen dient op een of andere manier bevorderd te worden. Daarnaast moet de kwaliteit van het historisch erfgoed en de stedelijke architectuur opgewaardeerd worden. Voor Maastricht is er dus nog genoeg werk aan de winkel!
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 september 2007 - 1373