door

Feest voor filmliefhebbers

27e Filmfestival van start

archief oud artikel 26 september 2007 Utrecht, Utrecht Voor veel filmliefhebbers is het een van de hoogtepunten van het jaar: vandaag wordt in Utrecht het startschot gegeven voor het 27e Nederlandse Filmfestival. Bezoekers kunnen tien dagen lang hun hart ophalen aan de 195 verschillende producties.

Het festival is vooral belangrijk voor de Nederlandse filmindustrie, want tijdens het festival worden alle Nederlandse producties van het afgelopen jaar getoond en gaan er veel nieuwe films in première. Het hoofdprogramma bestaat uit drie onderdelen: de Debuutcompetitie, het Panorama en op de slotavond de uitreiking van het Gouden Kalf. De film Duska van Jos Stelling is de officiële openingsfilm van het Filmfestival. In 1981 werd het Filmfestival voor het eerst georganiseerd. Toen was het vooral een onderonsje voor filmmakers. Inmiddels is het Filmfestival een evenement waar meer dan honderdduizend filmliefhebbers op afkomen. Ruim 75 lange en korte films, documentaires en tv-drama's worden op het Filmfestival voor het eerst vertoond. Bezoekers kunnen kaarten kopen voor het hele festival of kaarten voor afzonderlijke films. Er zijn niet alleen heel veel films te zien, maar er worden ook ook seminars, workshops en discussies gehouden.

Een film in twee dagen

Erg boeiend tijdens het Filmfestival is het '48 Hour Film Project', waarbij filmmakers uitgedaagd worden om in twee etmalen een korte film te bedenken, te filmen en te monteren. In de afgelopen zes jaar hebben meer dan 45.000 filmmakers aan dit project meegedaan. Dit jaar gaat het '48 Hour Film Project' op vrijdag 28 september van start en moeten de films van acht minuten op zondagavond ingeleverd worden.

Nederlandse Oscars

Het festival wordt afgesloten met de uitreiking van de Gouden Kalveren. De beste Nederlandse films worden bekroond met deze 'Hollandse Oscars'. Tijdens een feestelijk gala op zaterdag 6 oktober worden de Gouden Kalveren in de Jaarbeurs uitgereikt. De film 'Tussenstand' van Mijke de Jong wordt gezien als grote kanshebber voor de prijs.

Wie met de trein naar Utrecht gaat tijdens het Filmfestival, kan op het Centraal Station alvast in de stemming komen. Daar staat een opstelling waar precies te zien is hoe een film wordt gemaakt. Een soort klein filmfabriekje laat passanten op beeldschermen zien hoe een film door de verschillende fases moet: pre-productie, productie en post-productie. Dat is te zien en te ervaren in de game 'Filmfab', waar je aan het roer staat van je eigen Nederlandse speelfilm en je kunt bepalen wat alle crew-leden doen.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 september 2007 - 953