Magdalena Moons trad in het huwelijk met Fransisco Valdez
archief oud artikel 28 september 2007 Leiden, Zuid-Holland Historica Els Kloek heeft ontdekt dat dé heldin van Leidens Ontzet Magdalena Moons wel degelijk getrouwd was met belegeraar Francisco Valdez. Dat meldden het NWO-Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het Nationaal Archief donderdag.
Met behulp van een modern leesapparaat, de Hyperspectral Imager, en het computerprogramma Photoshop ontdekte Kloek de tekst 'wede wijlen don F nc sco de Baldees'. Die vond ze in een kopie-extract van huwelijkse voorwaarden van Willem de Bye met Magdalena Moons van 23 oktober 1597, eigendom van het Brabants Historisch Informatie Centrum in Den Bosch. De naam van de Spanjaard bleek grondig onleesbaar gemaakt.
Scanner
Kloek maakte met de scanner bij verschillende golflengtes opnames van de tekst. Zo werden verschillende lagen inkt zichtbaar. Met die techniek lukte het de Utrechtse wetenschapper bijna de gehele tekst te reconstrueren. Met deze ontdekking toont ze volgens de historici het ongelijk aan van historicus Robert Fruin. Hij concludeerde eerder dat het hier om een mythe ging. Dat blijkt dus niet zo te zijn: Magdalena Moons trouwde wél met Francisco Valdez. Het verhaal is tussen historici al vaker voer voor discussie geweest.
Festival
Het is niet toevallig dat de twee geschiedenisinstituten nu met het nieuws naar buiten komen. Woensdag 3 oktober viert Leiden weer Leidens Ontzet, een festival dat landelijke bekendheid geniet. Ook dit jaar heeft 3 October Vereeniging weer veel activiteiten in petto. Zo vindt de Grote Hutspotmaaltijd plaats op het Pieterskerkplein, is er een grote taptoe en spelen De Napoleontische Associatie der Nederlanden de kruitdamp van 1807 na. Zoals de traditie betaamt worden ook de haring en wittebrood weer gratis uitgereikt in De Waag.
Eigenlijk is het verhaal te mooi om waar te zijn. Veemd is het niet dat Robert Fruin dacht dat het verhaal van het ontzet van Leiden een mythe was. Volgens de overlevering woonde Magdalena Moons op het moment dat de Spanjaarden Leiden belegerden in Den Haag. Francisco Valdez, die vanuit de hofstad zijn leger aanstuurde, raakte verliefd op Moons. Toen in de nazomer van 1574 de stad helemaal was uitgehongerd en het einde voor Leiden nabij leek omdat de wind voor de watergeuzen verkeerd stond, speelde Magdalena haar troef uit. Tijdens een etentje vroeg ze Valdez de belegering van de uitgehongerde stad uit te stellen. Haar list lukte. Toen 3 oktober een fikse storm op kwam zetten, vluchtten de Spaanse manschappen voor het wassende water. De geuzenvloot kon ongehinderd Leiden binnenvaren. Leiden was gered.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 september 2007 - 1047