Texel is een mekka voort natuurliefhebbers
archief oud artikel 17 oktober 2007 De Cocksdorp, Noord-Holland Texel. Alleen de naam roept al het verlangen op naar het Noord-Hollandse waddeneiland te reizen. Voor de natuurliefhebber is het hier een mekka. Jac. P. Thijsse, Nederlands eerste natuurbeschermer, was niet voor niets zo aan het eiland verknocht: natuur alom!
Zonder te overdrijven: het genieten begint al in op de boot. Als de pont de haven van Den Helder uitvaart en het Marsdiep oversteekt, bekruipt je hoe dan ook een vakantiegevoel. Naast je een eindeloze Waddenzee, voor een streepje eiland en achter je het vasteland. De krijsende meeuwen maken het gevoel compleet. Wie liever binnen zit in de Teso-boot kan zich via een diapresentatie op een van de beeldschermen alvast verdiepen in het eiland waar hij naar toe vaart. Of gewoon een bakje koffie bestellen.
Verveling
Eenmaal op Texel zelf, is verveling onmogelijk. Natuur is zo'n beetje op elke vierkante meter van dit eiland te vinden. Natuurgebieden zijn er legio op dit prachtige waddeneiland. Dat Texelaars hun eiland zelf vogeleiland noemen, is niet zo gek. Texel staat haast synoniem voor de gevederde vrienden. Nederlands eerste natuurbeschermer Jac. P. Thijsse, die er woonde van 1890 tot en met 1892, droomde er al van dat het duingebied op het eiland de status van Nationaal Park kreeg. 1 mei 2002 kwam die droom uit.
Vuurtoren
Wie Texel bezoekt moet absoluut de noordpunt van het eiland aangedaan hebben. Om en nabij Texels markante, rode vuurtoren is de natuur overal aanwezig. De Eijerlandse Duinen bieden genoeg wandelgelegenheid. Kilometers wandelen op uitgestrekte paden. Lekker uitwaaien kan daarna op het naastgelegen strand. Met uitzicht op Vlieland. Iets zuidelijker ligt het overbekende natuurgebied De Slufter. De brede duinvallei met een open verbinding naar zee maakt dat het een aantrekkelijk gebied is voor vogels. Vogels als eidereend en lepelaar broeden er. In het zuidelijk deel van het gebied kunnen bezoekers over de kelders struinen; er zijn diverse wandelroutes. Geel, rood of blauw: oppassen voor natte voeten!
Garnalen
Ook de waddenkant van het Noord-Hollandse eiland is evenzo het ontdekken waard. In het noorden ligt Polder Zeeburg. Het domein van rotganzen. Elk najaar komen de ganzen uit Siberië naar de wadden om hun reserves bij te vullen. Van oktober tot en met het vroege voorjaar zijn ze in Zeeburg te bewonderen. Hun 'rrot, rrot' is niet van de lucht. Wie verder naar het zuiden rijdt, komt uit bij De Bol, het Wagejot. Wie de Waddenzee zelf wil verkennen, kan het beste in Oudeschild een boottocht zoeken. De TX 10 Emmie en TX 20 Orion varen vrijwel dagelijks uit om naar zeehonden te gaan kijken, om op garnalen te gaan vissen of op om te gaan wadlopen.
Militaire basis
Dé te bezoeken natuurgebieden in het zuiden zijn de Mokbaai en de nabijgelegen De Hors en De Geul. Op laatstgenoemde plek is een lepelaarkolonie. Een uitzichtpunt naast de Mokweg biedt een fraai uitzicht op de hagelwitte vogels. Even verderop voert een wandelpad naar De Hors. De strandvlakte nodigt uit voor een wandeling. Ondanks de aanwezigheid van een militaire basis - een bezoekje is helaas verboden - in de nabije omgeving is het er opvallend rustig. De natuur heerst hier. Net als op het grootste deel van het eiland.
Tweewieler
Wie Texel wil verkennen, kan eigenlijk het beste bij de boot een fiets te huren. Per tweewieler ervaar je Texels natuurschoon het beste. Verwacht vooral niet dat je heel het eiland in één dag kan zien. Daar heb je minimaal een hele week voor nodig. Na je eerste bezoek, laat Texel je niet meer los. Wie na een vermoeiende dag terug naar huis gaat, begrijpt het weemoedige gevoel van Thijsse nadat hij weer naar het vasteland verhuisd was: “Al heb ik er maar twee en een half jaar gewoond, Texelaar zal ik blijven tot het eind.â€
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2018-04-18 09:26:00 · Gepubliceerd: 17 oktober 2007 - 2898