door

Verzetsmuseum ontvangt stempelarchief

Wolffensperger overhandigt archief Gerrit van der Veen

archief oud artikel 9 oktober 2007 Amsterdam, Noord-Holland Gerrit Jan Wolffensperger heeft dinsdagmiddag het complete stempelarchief van de grootste vervalsingsgroep uit de Tweede Wereldoorlog overhandigt aan de directeur van het Verzetsmuseum Amsterdam.

Dergelijke archieven werden tijdens de oorlogsjaren veel gebruikt om paspoorten en documenten te vervalsen. De verzameling is nog geheel intact en bestaat uit talloze stempels in envelopjes, in oorspronkelijke archieflaadjes, aldus het Verzetsmuseum. Het stempelarchief behoorde bij De Persoonsbewijzencentrale, die tijdens de oorlog meer dan 70.000 persoonsbewijzen en vele andere valse papieren drukte.

Verzetswerk

Wolffensperger is de zoon van de omgekomen verzetsman Gerrit van der Veen (1902 – 1944), in maart 1943 een van de leiders van de allereerste aanslagen op het bevolkingsregister van Amsterdam. Bovendien organiseerde hij de PBC en was hij redacteur en oprichter van het illegale blad De Vrije Kunstenaar. Op 14 mei 1944 werd hij nadat zijn onderduikadres ontdekt was, gefusilleerd. Kees Rübaam nam zijn verzetswerk over. Wolffensperger, zijn neef, nam het archief ruim na de oorlog van hem over. Dinsdag gaf hij het aan het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Gerrit Jan Wolffensperger, zoon van Gerrit van der Veen

Dat de achternaam van de zoon van Gerrit van der Veen Wolffensperger is, is opmerkelijk. Na de dood van de verzetsman trouwde zijn vrouw met anesthesist Willem Wolffensperger. Ze gaf die achternaam ook haar zoon mee. Gerrit Jan Wolffensperger werd op 9 augustus 1944 geboren te Amsterdam. Hij studeerde onder meer rechten en economie. Nadat hij even docent was, werd hij politiek actief. Wolffensperger vertegenwoordigde onder meer D66 in de Amsterdamse gemeenteraad. Op landelijke niveau was hij ook voor die partij actief: van 1989 tot en met 1994 was hij vice-fracievoorzitter, van 1994 tot en met 1997 zelfs fractievoorzitter. Na zijn politieke loopbaan, van 1998 tot 2003, was hij nog voorzitter van de NOS.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 oktober 2007 - 589