Greenpeace en onderzoekers willen walvissen beschermen
archief oud artikel 11 oktober 2007 Wetenschappers en natuurorganisatie Greenpeace gaan bultrugwalvissen volgen via een satelliet. Op die manier willen ze de jacht op de dieren voorkomen. Ook krijgen ze informatie over het gedrag en zwemroute van de walvissen.
Het onderzoek is redelijk uniek. Volgens Greenpeace lukte het slechts een keer eerder om een bultrug te volgen per satelliet. Nu proberen onderzoekers van walvisonderzoeksorganisatie Cétacés het opnieuw. De tien walvissen zijn gezenderd, waardoor hun route naar hun paaigebieden vanuit de ruimte is te volgen. De bultruggen zijn hun tocht naar de Grote Oceaan gestart in Nieuw-Caledonië in Stille Oceaan. Er leven nog maar een paar honderd bultruggen op de wereld. Greenpeace pleit dan ook voor een aantal zeereservaten waar de walvissen ongestoord kunnen leven.
Bescherming
Greenpeace en de onderzoekers willen met project vooral de bultrugwalvissen beschermen tegen Japanse walvisjagers. “De walvissen zijn op weg naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Dit zou een veilig toevluchtsoord moeten zijn. Helaas is het reservaat nu juist de plek waar de Japanse walvisvloot jaagt. In de laatste twintig jaar heeft de vloot duizenden walvissen gedoodâ€, zegt hoofd campagnes Eco Matser van Greenpeace. Volgens hem jaagt Japan op de walvissen onder het mom van een wetenschappelijk programma, maar de resultaten noemt Matser 'opmerkelijk laag'.
Live
De route die de tien walvissen zwemmen, is te volgen via internet. Op Google Earth zijn de walvissen live te zien. Greenpeace hoopt zo dat mensen bewust wordt van de noodzaak om de bultruggen te beschermen tegen de walvisjacht. “Het is belangrijk dat mensen de tocht van de walvissen massaal volgen. De beste bescherming voor de walvissen is dat zoveel mogelijk mensen bezorgd zijn om hun lotâ€, aldus Matser.
Walvissen worden al eeuwen bejaagd. In dat opzicht is er niets nieuws onder zon. Al in 6000 voor Christus wordt er op de zeedieren gejaagd. In Zuid-Korea is een harpoen uit die tijd gevonden. De Basken begonnen in de middeleeuwen echter als eersten met de commerciële walvisvangst. Ook Nederlanders jaagden in de 16e en 17e eeuw op walvissen. Tegenwoordig schieten vooral Japanners en Noren op de zeezoogdieren. De meest gevangen soort is de dwergvinvis. Sinds 2006 maakt ook IJsland weer jacht op walvissen: in 2007 werden vergunningen uitgegeven om negen gewone vinvissen en dertig dwergvinvissen te doden voor binnenlandse consumptie. Japan jaagt onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, terwijl Noorwegen zich niks van internationale afspraken aantrekt en nog ongegeneerd op walvissen jaagt.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 oktober 2007 - 993