Schnitsel op Weeshuiseraard
Bezoekdatum najaar 2010 (geschreven op 31 januari 2011)
Hid Hero Hiem (Bolsward) is een unieke cultuur historische locatie waar de bewoners van de streek hun culuurhistorisch erfgoed in stand weten te houden en wel op een zodanige wijze dat zij iets voor hun medemens blijven betekenen. Mensen die nog iets voor elkaar over hebben. De vooruitziende blik van iemand uit het verre verleden heeft het zo geregeld dat de saamhorigheid bevorderd wordt. Hid Herom Hiem was vroeger een weeshuis. Dat weeshuis wordt nog steeds in stand gehouden (het voorhuis). Daar komt het bestuur elk jaar nog steeds bijeen om de pacht in contanten in ontvangst te nemen. Dan wordt er tevens een lijst op gemaakt van wat er op de pachtboerderijen moet gebeuren. Daarnaast kan iedereen een project aandragen, mits dit maar ten goede komt aan de bewoners van Bolsward. Het onroerend goed van deze unieke locatie is natuurlijk in de loop der jaren meer waard geworden en het bestuur heeft de moed gehad om met haar tijd mee te gaan. De panden zijn volledig gerestaureerd en men heeft er een appartementenhotel met een eet- en vergadergedeelte van gemaakt met de daarbij behorende een stijltuin, alsmede voor het bereiden van typische friesche gerechten die bij deze locatie passen. Ik ben gevallen voor de Schitsel op Weeshuiseraard. Als kleinzoon van een slager weet ik dit stukje vlees te waarderen, omdat het op een wijze word klaargemaakt dat je altijd zal heugen. Je komt er voor terug! Of zoals ik: je neemt het (bijna) elke dag. Ook de andere gerechten worden gewaardeerd door de gasten van Hid Hero Hiem en smaken des te meer, omdat de moeder van de kok alle tijd neemt om je te vertellen over het weeshuys en wat het heeft betekend voor de bewoners van Bolsward en omgeving. Dit naast natuurlijk de culinaire verhalen en het feit dat eens in de maand je zomaar je diner gebruikt in te midden van een vergadering van de herensociteit uit 18-zoveel. Of om niet te vergeten de biljartclub, waar de mensen van hoog tot laag in de bevolking van Bolsward lid van zijn. Ze zeggen wel eens dat de mensen uit Friesland stug zijn. Niets is minder waar. Het is een hartelijk volkje en als je ze beter leert kennen dan is het eigenlijk een mengeling van de Brabantse gastvrijheid en vriendelijkheid van de Limbugers. Hid Hero Hiem daar voel je je op je gemak en thuis. Ongeacht welk gerecht je ook bestelt, het is de moeite waard om bij deze masterchef van de noordelijke provincies te eten! (ook al heeft niemand het eigenlijk nog in de gaten dat deze relatief jonge kok deze titel verdient). Ik wil niet veel zeggen: Ik ben iemand die gelet op het niveau hier in Nederland niet gauw tevreden is: een schitsel in de frituur, dat kan iedereen. Maar een schitsel lekker bakken dat kunnen er maar weinig en zeker als je bedenkt dat ze niet vaak niet weten van hoe ze een schnitsel moeten aankleden. Maar als ik dan ook een parel vind, dan koester ik deze. Kortom het wordt tijd om terug te keren naar deze unieke locatie en zijn masterchef. Een tip: Bezoek deze masterchef voordat deze een ster van michelin krijgt. de Prins van den Knollentuin P.S.: de prijzen zijn vriendelijk. De beste tijd om ze te bezoeken is natuurlijk niet het hoogseizoen. Kom gewoon wanneer ze het wat minder druk hebben, dan kom je veel meer over deze locatie en de binding met de streek te weten. En voordat ik het vergeet: Ook aan de kinderen heeft men gedacht.
Beoordeling gegeven door Paul heijnen.