Waar nu het Nationaal Holocaustmuseum is gevestigd, zinderde het in de Tweede Wereldoorlog van angst, onbegrip en verdriet. Tegenover het museum bevindt zich de Hollandsche Schouwburg, de plek waar tienduizenden Joden werden verzameld en gedeporteerd - nu een bijzondere locatie om het verleden te gedenken. Het Nationaal Holocaustmuseum zit in het pand van de vroegere Hervormde Kweekschool, van waaruit vele kinderen wisten te ontsnappen tijdens diezelfde deportatie.
Nooit vergeten
Nu de laatste overlevenden van de Holocaust stokoud zijn en er een tijd komt waarin zij niet meer zelf de verhalen over deze gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis kunnen vertellen, is het extra belangrijk dat dit Holocaustmuseum er is. Hier worden de verhalen van de Holocaust levend gehouden door middel van voorwerpen, foto's en films, geluidsopnamen, documenten en installaties. Deze tonen op een heel persoonlijke manier de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en in de concentratie- en vernietigingskampen in bezet Europa. Het zijn namelijk de verhalen van de Joden zelf die je hier ziet.Misdadenbehang
Achter en rondom deze voorwerpen staan de wanden vol met de vele anti-Joodse maatregelen die de Duitsers nemen. Van het verbod voor Joden om duiven te houden tot het zich laten registreren en de verplichting om de Jodenster te dragen. Zo bij elkaar zie je goed hoe deze maatregelen de Joden steeds verder isoleren van de samenleving. En uiteindelijk eindigen met deportatie en massamoord. Driekwart van de Nederlandse Joden komt om tijdens de Tweede Wereldoorlog. Driekwart... Een getal om stil van te worden. Wat de muren ook laten zien is dat deze maatregelen werden uitgevoerd door Nederlandse ambtenaren.Het Nationaal Holocaustmuseum vormt samen met het Joods Museum, het Joods Museum Junior, de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg het Joods Cultureel Kwartier.
Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen.