Het is nu nauwelijks voor te stellen, maar ooit had de zee vrij spel waar nu polder De Zijpe ligt. Dit stukje land is niet ontstaan, maar gemaakt! In het Zijper Museum zie je hoe dit is gebeurd. Boeiende animaties, kaarten en archeologische vondsten vertellen het verhaal.
De zee verslaan
Unieke historische kaarten tonen hoe ooit de zee de baas was in De Zijpe. Een streek waar armoedige vissers voor hun bestaan vochten. Animaties en minder oude kaarten laten vervolgens zien hoe polder De Zijpe met dijken werd gestolen van de zee. En hoe die dijken in het begin de zee vaak niet tegen wisten te houden. Wie hier ging wonen was zijn leven niet zeker! Keer op keer werden dorpen en boerderijen weggevaagd. Na doorbraken en overstromingen volgde steeds herstel van dijken, voor het laatst in 1597. Aan een digitale tafel zie je de hele geschiedenis aan je voorbijgaan.Ontmoet de Da Vinci van het Noorden
In het museum leer je ook de mensen van toen kennen. De oorspronkelijke vissers en eerste boeren, maar ook marskramers, kooikers, molenaars, sluiswachters en stropers: ze komen tot leven in hun voorwerpen, oude afbeeldingen en historische foto's. Onder hen Jan van Scorel, een kunstenaar en waterbouwkundig ingenieur die ook wel de Da Vinci van het Noorden werd genoemd. Met de bedijking van De Zijpe in 1552 begon hij aan zijn laatste kunstwerk en zijn droom om een Nova Roma te stichten - zoals hij het plan noemde. Je ziet de werktuigen die in zijn tijd werden gebruikt om dijken te bouwen en hoe de molens werkten die de polder droog moesten houden.Kist vol verhalen
Het Zijper Museum heeft een grote verzameling historische teksten die allerlei details vertellen over het ontstaan en de geschiedenis van De Zijpe. Zoals de verslagen in een fraaie houten kist waarin de voortdurende problemen met de zeewering bij Petten beschreven staan. En over de zoektocht om daar een blijvende oplossing te vinden tegen het geweld van de zee. Geen zin om alle begeleidende teksten te lezen? Zet een telefoonhoorn aan je oor en luister naar het boeiende verhaal, terwijl je digitaal de bijbehorende afbeeldingen bekijkt.Naast het boeiende verhaal over De Zijpe en twee grote fotocollecties heeft het Zijper Museum ook elk jaar interessante wisseltentoonstellingen en gastexposities.
Het Zijper Museum in Schagerbrug leent zich ook bijzonder goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen.