Nationaal Monument Oranjehotel

Nationaal Monument Oranjehotel


-advertentiepositie-



Lange, hol klinkende gangen met aan weerszijden cellen. Kleine cellen, met hooguit een bed en een kruk. Stel je voor: weken, maanden, soms zelfs langer in zo'n kleine ruimte met niets te doen dan te wachten. Wachtend of je ooit vrij komt, wachtend op elk stukje nieuws over de oorlog, luisterend naar de geluiden van buiten om nog een beetje feeling te houden met wat daar gebeurt. Of wachten op de dood als je in een van de dodencellen terecht was gekomen.

In de Tweede Wereldoorlog hebben ruim 25.000 mensen in het Oranjehotel vastgezeten. Vaak kort, tot ze konden worden vervoerd naar werk- of concentratiekampen. Niet alleen omdat ze streden in het verzet of handelden op de zwarte markt, maar ook vanwege hun geloof, overtuigingen of levenshouding. Nu, vandaag, is dit nog steeds het lot van veel mensen. Het maakt van het Nationaal Monument Oranjehotel een heel effectief herinneringscentrum. Op deze plek besef je hoe kwetsbaar vrijheid is.

Doodencel 601

Bezoek de tentoonstelling en luister naar de verhalen van voormalige gevangenen. Stap in Doodencel 601, de enige originele dodencel die is overgebleven en lees wat de gevangenen op de muren krasten. Hun laatste boodschap aan de wereld. En loop net als de ter dood veroordeelden naar de Waalsdorpervlakte waar 250 mensen zijn doodgeschoten door de Duitse bezetters. Deze plek is een monument op zich met de bronzen replica's van de fusilladekruisen en de enorme Bourdonklok, bekend van de Dodenherdenking op 4 mei.

Nationaal Monument Oranjehotel in Scheveningen leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.oranjehotel.org

Nationaal Monument Oranjehotel
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.