Ze draait voor de prins, een klap van de molen gekregen hebben of tegen windmolens vechten. Over molens is heel wat gezegd! En in de Waarlandsmolen kan de molenaar je nog veel meer vertellen over de werking van en het leven in de molen. Neem een kijkje in deze oudste poldermolen van Nederland en zie hoe de molenaar met z'n gezin in de molen leefde. Het huisje was maar klein en toch woonde de laatste molenaar er met vijf personen!
Waarlandsmolen
Eeuwen geleden was het de taak van de molenaar van de Waarlandsmolen om de polder droog te houden. De poldermolen is gemaakt in 1530 en is de oudste houten poldermolen die nog in Nederland bestaat. Er zat oorspronkelijk een scheprad aan de molen, maar toen deze vervangen werd door een houten vijzel was er ruimte om in de molen te wonen. Van 1855 tot 2008 was de molen dan ook het onderkomen van opeenvolgende molenaars. Na een restauratie in 2014 werd de molen een museum en nu kan iedereen zien hoe het bouwwerk er van binnen uitziet. Volg een rondleiding en ga van de molenzolder naar de kruizolder daarboven, met kruirad, molenas, blokvang en bovenwiel.Museum in het Molenhuijs
Het Molenhuijs hoort bij de Waarlandsmolen en was in gebruik als opslagplaats voor de molenaar. Het originele Molenhuijs is gesloopt, maar in de reconstructie van het huisje is nu een expositieruimte ingericht. Hier is een permanente tentoonstelling te zien over de strijd tegen het water door de eeuwen heen. Ook is er ieder jaar een wisselexpositie.Blijf gerust een kopje koffie drinken in het Molenhuijs, en het tweede kopje is gratis!