In de kazematten onder een Zuid-Limburgse woonwijk vind je het Schuilkeldermuseum. Achter een ijzeren poort volg je de trap naar beneden, om het verstopte gangenstelsel in het plantsoen binnen te komen. Deze plek was een toevluchtsoord tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Het museum is verdeeld in deze twee periodes. Door de ruimtes heen vind je vitrines vol voorwerpen, uit beide oorlogstijden. Zo zie je spullen uit de Tweede Wereldoorlog en is er een geigerteller uit de Koude Oorlog te zien. Vrijwilligers nemen je mee en vertellen over de geschiedenis van de kelder.
Het eerste deel van het museum is geheel in de sfeer van 1941 ingericht. In dat jaar van de bezetting kon de woonbuurt rekenen op oorlogsgeweld en verwoesting. Gelukkig maakten bewoners gebruik van de schuilkelder als veilig onderkomen. Na de Tweede Wereldoorlog gebruikten ze het als atoomschuilkelder, om te beschermen tegen de dreigingen van de Koude Oorlog.
Schuilkeldermuseum Maastricht in Maastricht leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.