Theater de Horde

Theatergroep de Horde: jeugdpodiumkunsten in het oosten van Nederland


-advertentiepositie-



Met Theater Het Badhuis in Nijmegen als stevige thuisbasis richt De Horde zich op regio Oost en van daaruit het hele land. Ze willen het aanbod van jeugdpodiumkunsten in het oosten van Nederland weer op peil brengen. Dat doen ze met artistiek onderscheidende professionele voorstellingen, veel ruimte voor jonge makers om hun talenten te vinden én door nauwe samenwerking met andere makers, organisaties en podia in het oosten.

Kinderen en jongeren beschikken van nature over een rijke fantasie. De Horde ziet het als hun missie om de verbeeldingskracht te beschermen én aan te wakkeren. Theater is bij uitstek geschikt om deze te vieren en daarin is De Horde gespecialiseerd. Ze verwonderen en ontregelen het publiek met hun vindingrijkheid die creativiteit stimuleert in zowel denken als maken. Met hun voorstellingen verkennen ze maatschappelijke thema’s van alle kanten en voeden een open houding. Onder het motto ‘Wees jezelf, ontdek een ander’ geven ze iedereen een plek en willen ze iedere bezoeker ‘aan’zetten.

De Horde maakt beeldend theater met een dynamische afwisseling van speelstijlen. Het publiek ervaart zowel detail als totaal, en alles wat ze doen mag gezien worden. De signatuur van De Horde kenmerkt zich door drie elementen. Binnen de voorstellingen wordt altijd gebruik gemaakt van combinaties van (spel)technieken zoals objecttheater, muziek, spel, multimedia en maquettes. Met de afwisselende inzet van technieken ontstaat variatie in schaal en een veelheid aan perspectieven. Het ene moment is alle aandacht gericht op het persoonlijke detail om vervolgens moeiteloos om te schakelen naar de grote verhalen waartoe mensen zich hebben te verhouden. En tenslotte laat De Horde niet alleen het verhaal zien, maar ook hoe dit wordt gemaakt: recht voor de ogen van het publiek en met alles wat voor handen is. Transparantie is het sleutelwoord. Deze manier van maken laat alle ruimte om fantasie de vrije loop te laten en hersens of handen te laten spreken. Zo nodigen ze hun publiek uit aan te haken en binnen én buiten het theater andere werelden te zien. Theatergroep De Horde ontving een positief advies van de Raad voor Cultuur voor de culturele basisinfrastructuur (BIS) voor de periode 2025-2028, waarmee de missie om kwalitatief hoogstaand jeugdtheater te maken kan worden voortgezet en uitgebreid.

 Bezoek theatergroepdehorde.nl

Foto: Theatergroep de Horde
Foto: Theatergroep de Horde