Historisch Centrum Leeuwarden

Historisch Centrum Leeuwarden




In het Historisch Centrum Leeuwarden ontdek je van alles over de geschiedenis van de stad - en dat allemaal gratis! De tentoonstellingen in het HCL-gebouw zijn vrij toegankelijk voor publiek. Hier vind je duizenden meters aan historische documenten vanaf de Middeleeuwen tot nu.

Verhalen van Leeuwarden

Struin onder meer door de vaste expositie 'Verhalen van Leeuwarden' en ga duizend jaar mee terug in de tijd. Een introductiefilm vertelt je de historie van de stad in een notendop, waarna je allerlei voorwerpen, archiefstukken en schilderijen kunt bekijken. Deze komen vooral uit collecties van het HCL zelf en van het Fries Museum. En neem ook zeker de kinderen mee voor een lesje geschiedenis! Speciaal voor kids vanaf acht jaar is er een audiotour met zes verhalen van Leeuwarders van vroeger. Of wandel met het zoekblad Snipperspeuren al speurend door de expositie op zoek naar schilderijen, wapenschilden, beeldjes en opgravingen van duizenden jaren oud.

Wisselexposities

Naast de vaste tentoonstelling vind je in het Historisch Centrum Leeuwarden ook altijd een wisselexpositie. Zo kun je sinds 19 oktober 2024 de tentoonstelling 'Moord en Doodslag' bekijken. Wist je dat de stad een grote geschiedenis kent, als het gaat om moorden? Hier ontdek je alles over in de tentoonstelling met als topstukken het Archief van het Nedergerecht (1533-1811) en het Archief van de Gemeentepolitie (1844-1960).

Studeren in studiezaal

Mocht je op zoek zijn naar een goede studieplek, kun je ook terecht in het Historisch Centrum Leeuwarden. De studiezaal is gratis toegankelijk voor iedereen. Het is ook een fijne plek voor onderzoek, met name als het gaat over Leeuwarden. Raadpleeg zelf bronnen of laat je wegwijs maken door het aanwezige personeel.

Historisch Centrum Leeuwarden in Leeuwarden leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, schoolreisje en workshop. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek historischcentrumleeuwarden.nl

Historisch Centrum Leeuwarden
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.