In het Watersnoodmuseum komt de watersnoodramp van 1 februari 1953 wel heel dichtbij. Luister naar duizenden indrukwekkende verhalen en getuigenissen over de ramp, maar laat je ook inspireren door de hoop waarmee Nederland de wederopbouw realiseerde. De historische polygoonbeelden, foto's en slachtofferlijsten nemen je mee terug in de tijd.
De watersnoodramp gebeurde op 1 februari 1953 en trof delen van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. De rampzalige nacht wordt uitgebreid belicht in het Watersnoodmuseum, waarbij de verhalen onderverdeeld zijn in vier delen.
Beleef die rampzalige nacht
Beleef die rampzalige nacht, waarbij het water zich razendsnel verspreidde. In caisson 1 ligt de nadruk op de rampnacht en de hulpverlening in de eerste dagen daarna. Wat is er gebeurd en hoe kon het gebeuren? In caisson 2 ontmoet je de slachtoffers, hun emoties en de persoonlijke ervaringen.Schouders eronder!
In caisson 3 zie je hoe met man en macht wordt gewerkt aan de wederopbouw. Materialen en materieel dat werd gebruikt om de verwoeste polders, dorpen en steden weer op te bouwen en in te richten. Een houten woning, door Denemarken geschonken aan inwoners van Zierikzee, is daar afgebroken en weer opgebouwd in het museum. Verhalen van de Ramp zijn daarin te zien en te beluisteren. Ook is er te zien dat een overstroming ook nu nog mogelijk is en welke gevolgen dat heeft.Neem een kijkje in de toekomst
In caisson 4 stap je in een nieuwe wereld: de toekomst van de Zuidwestelijke Delta. Door een interactieve expositie met touchscreen-tafels en een interactieve game maakt iedereen kennis met waterbeheer. Leer waarom dit werk nooit eindigt! Interessant: met een 3D-bril op kun je als het ware over Zeeland heen vliegen.Watersnoodmuseum in Ouwerkerk leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.