Molenmuseum De Valk

Loop binnen in een originele molenaarswoning




Op de historische stadsmuur van Leiden stonden ooit negentien molens op een rij. Daarvan is alleen nog Molenmuseum De Valk overgebleven. Neem een kijkje in het echte molenaarsleven: de molen is voor iedereen toegankelijk! Beneden loop je zomaar de molenaarswoning binnen. Het ademt hier nog de sfeer van rond 1900, door de originele meubels, de Delfts-blauwe tegeltjes en de familieportretten aan de muur. Klim naar boven om nog meer van de molen te ontdekken!

Prachtig uitzicht

Een molen is een wereld op zich, met geheimzinnige termen als luizolder, silo en stellingmolen. Door langs de zeven verschillende verdiepingen te dwalen vorm je je een beeld over het leven en werk van de molenaar van vroeger. Met het luiwerk werden de zakken koren helemaal naar boven gehesen. Dat gebeurde met behulp van de wind. Vanaf boven werd het koren in de silo's (opslagplaatsen) gestort. De Valk is een stellingmolen omdat er een stelling (galerij) omheen gebouwd is, omdat de wieken niet vanaf de grond bediend kunnen worden. Als je nu op deze omloop staat, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Al deze leuke weetjes en nog veel meer ontdek je tijdens een bezoekje aan dit bijzondere bouwwerk.

Molenaar aan het werk

Begin je bezoek goed door de eigentijdse publieksfilm te bekijken, die in vier talen te volgen is. De Valk wordt voor een groot gedeelte bezocht door buitenlandse toeristen. Met de film laat Molenmuseum De Valk aan hen en aan nieuwsgierige Nederlanders zien wat de molen betekent voor Nederland, hoe het malen in Nederland ging en gaat en welke ontwikkeling de molen heeft doorgemaakt. Breng ook een bezoekje aan de winkel, waar allerlei souvenirs en snuisterijen te koop zijn, zoals boekjes, kaarten en Delfts blauw.

Molenmuseum De Valk in Leiden leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje en familiedag. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.molenmuseumdevalk.nl

Foto: Leiden&Partners © Simone Both
Foto: Leiden&Partners © Simone Both