Nadat miljoenen soldaten waren gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog vluchtte de Duitse keizer Wilhelm II met zijn hele hebben en houden naar Nederland. Hij vond hier een huis waar hij zijn hofhouding in het klein kon voortzetten: Huis Doorn. Zijn keizerlijke interieur is nu nog steeds te zien, met alle pracht en praal van toen.
In het tentoonstellingspaviljoen herleef je de rol van Nederland in die tijd. Want ondanks onze neutrale positie is de Eerste Wereldoorlog niet onopgemerkt voorbij gegaan.
Van Duitse adelaar tot Doornse huismus
Na het verlies van de Eerste Wereldoorlog vluchtte keizer Wilhelm II, op aanraden van zijn militaire adviseurs, naar het neutrale Nederland. De Duitse keizer liet Huis Doorn inrichten met meubels, schilderijen en zilver uit keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam om toch naar zijn stand te blijven leven. In Doorn leed hij een teruggetrokken bestaan. Hij werkte in de tuin, volgde studies en schreef zijn memoires. Tijdens een rondleiding ontdek je nòg meer over het huis en het veelbewogen leven van keizer Wilhelm II.
Nederland in de Eerste Wereldoorlog
De voormalige garage van Wilhelm II is verbouwd tot tentoonstellingspaviljoen. Bekijk hier de vaste tentoonstelling Tusschen twee vuren, over Nederland in de Eerste Wereldoorlog. Nederland kampte in die tijd met een tekort aan levensmiddelen, soldaten in gevangenschap en een overvloed aan vluchtelingen. Tip: download van tevoren de gratis audiotour op je mobiel en hoor alle verhalen.Rozentuin
Huis Doorn is ook een beetje romantisch: sla bij een bezoek het Engelse park rondom het huis niet over. Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl en gaf keizer Wilhelm II de bewegingsvrijheid die hij nodig had. Wandel door de kleurrijke naaldbomentuin en bewonder de romantische rozentuin.
Voor een kop koffie, borrel of lunch kun je terecht bij de Oranjerie, met een mooi uitzicht op het huis en het park.
Huis Doorn in Doorn leent zich ook goed voor een familiedag, schoolbezoek en bruidsreportage of trouwfeest. De Oranjerie is ook een officiële trouwlocatie. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin: kinderen, volwassenen en ouderen.